CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlık Daire Başkanlığı
Ceza infaz kurumlarında sağlık hizmetleri hükümlü ve tutuklunun kuruma kabulünden sonra aile hekiminin ilk kabul muayenesi ile başlar. İlk kabul muayenesinde kronik ve bulaşıcı hastalık yönünden bir değerlendirme yapılarak kişinin ceza infaz kurumuna girmeden önce sağlık durumu ile alakalı özgeçmişi sorgulanır. 
Hükümlü ve tutukluların, beden ve ruh sağlığının korunması, hastalıklarının tanısı için muayene ve tedavi hizmetleri kurumda verilmektedir. Muayene ve tedavisi kurum revirinde sağlanabiliyor ise sağlık hizmeti bu aşamada tamamlanmış olur.
 
Ceza infaz kurumunda görevli hekim tarafından yapılan muayene sonrası ileri tetkik ve tedavi gerekenler devlet hastanelerine, daha ileri sağlık hizmeti gerekenler ise üniversite hastanelerine sevk edilmektedir. Tüm muayene ve tedavi sonuçları kişinin sağlık dosyasına kaydedilmektedir.
Ayrıca acil durumlarda derhal 112 Acil Servis'e haber verilerek ambulansla hastaneye sevk sağlanmaktadır.
Hastaneye sevk edilen hükümlü ve tutuklulardan hastanede yatarak tedavi görmesi uzman hekim tarafından gerekli görülenler, hastanelerin hükümlü koğuşuna alınarak tedavi ve takibi burada sürdürülmektedir.
 
Ceza infaz kurumlarında diş hekimliği hizmetleri, diş ünitelerinde diş hekimleri tarafından yürütülür. Bir üst basamak sağlık kuruluşuna sevk gereken hallerde, devlet veya üniversite hastaneleri ile ağız ve diş sağlığı merkezlerine sevk sağlanır.
Yasa gereği gerekli olan her türlü muayene ve tedavi, devletin teminatı altında ve ücretsizdir.
Hükümlülerin veya tutukluların suç, ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefî inanç, millî veya sosyal köken ve siyasî veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayırım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın, tıbbi gereklilik ve mevzuat doğrultusunda her türlü sağlık hizmeti eksiksiz olarak verilmektedir.
 
Hastalığı nedeniyle devlet veya üniversite hastanelerinin ilgili bölümlerine sevk edilen hükümlü veya tutuklunun yapılan muayene ve tetkikleri sonucunda; tedavisinin bulunduğu ilde yapılamayacağı sağlık kurulu raporu ile belirtilirse, tedavisinin yapılabileceği en yakın devlet veya üniversite hastanesinin bulunduğu ceza infaz kurumuna nakil edilir.
Hükümlü ve tutukluların; doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik, sosyal ve mesleki açıdan  desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesinin sağlanması amacıyla İstanbul Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, İzmir Menemen R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Menemen R Tipi Açık Ceza Kurumu ve Elazığ R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu faaliyet göstermektedir.
Ceza ertelemesi işlemleri; 5275 sayılı Kanun’un 16’ıncı maddesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Hükümlünün kendisi veya yasal temsilcisinin, ceza ertelenmesini talep etmesi halinde ya da ceza infaz kurumu müdürlüğü tarafından resen, işlemler başlatılmaktadır. 
Hükümlü hakkında gerekli muayenelerden sonra hastane tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporuna istinaden, ilgili Cumhuriyet başsavcılığı tarafından Adli Tıp Kurumuna sevki sağlanır. Adli Tıp Kurumu tarafından da ceza ertelemesinin uygun görülmesi halinde ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca değerlendirilerek ceza erteleme işlemi gerçekleştirilmektedir.
Ceza tehir işlemleri, hükümlünün hastalığın ilerlemesi veya durumunda değişiklik olması halinde yeniden başlatılmaktadır.
 
Toplam on yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkûm olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, engelliliği nedeniyle bakıma muhtaç olan veya ağır bir hastalığa maruz kalan on sekiz yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağının değerlendirilmesi hâlinde, cezasının infazı Cumhuriyet başsavcılığınca ertelenebilir. 

 
Ceza infaz kurumuna alınmadan önce gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren 1 yıl 6 ayı geçmemiş bulunan kadınlar hakkında gebeliğe ilişkin alınacak sağlık raporuna istinaden 5275 sayılı Kanunun 16. maddesinin 4. fıkrası uyarınca erteleme işlemi yapılmaktadır. 
Kapalı ceza infaz kurumuna girdikten sonra gebe kalan hükümlülerde ise 5275 sayılı Kanunun 16’ncı maddesinin 5. fıkrası uyarınca erteleme işlemi yapılmaktadır. 
 
Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104’üncü maddesi ile düzenlenen özel af işlemleri kapsamında “Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır.” hükmü doğrultusunda Cumhurbaşkanının bu yetkisi idari karar mahiyetinde özel af çıkarma yetkisidir.
Ceza infaz kurumlarında sigara içmeyen hükümlü ve tutuklular talepleri doğrultusunda, sigara içilmeyen odalarda barındırılabilir. 
Hükümlü ve tutuklular acil ve zorunlu hallerde; Devlet veya üniversite hastanesinden alınan sağlık kurulu raporuna istinaden özel sağlık kuruluşunda tedavi görebilirler.
Hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumuna girmeden önce özel sağlık kuruluşlarında başlatılan ve yarım kalan tedavi işlemleri; Devlet veya üniversite hastanelerinde tedavisinin yapılamayacağının sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesi durumunda devam edilebilir.

 
Hükümlü ve tutukluların yardımcı üreme yöntemleri ile çocuk sahibi olma talebinde bulunması için; kapalı ceza infaz kurumunda bulunması, “SGK Sağlık Uygulama Tebliği” kapsamındaki koşulları ile hükümlü ve tutukluların iyi halli olma şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde talep ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca değerlendirilir. 
Hükümlü ve tutukluların kan bağışı yapmaları konusunda, “Kan ve Kan Ürünleri Yönetmelik’i” ve Sağlık Bakanlığınca yayımlanan “Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi” kapsamında belirtilen ilgili hükümler doğrultusunda, 3 günden fazla süre ile gözaltı, tutuklu ya da hapis kalanlar, 12 ay süre ile kan bağışçısı olamazlar.
•    Hükümlü ve tutukluların bağışta bulunacağı kişiye ait organ bağışının gerekliliğine,
•     Bağışta bulunanın, organ bağışı yapmasının genel sağlık durumu açısından bir sakıncası bulunmadığına, 
•    Bağışta bulunanın uygun donör olduğuna dair nakil operasyonunun yapılacağı organ nakli merkezi tarafından düzenlenen raporun temin edilmesinin ardından hükümlü ve tutuklular, Sağlık Bakanlığının “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmelik’i” kapsamında, organ ve doku bağışında bulunabilirler. 
 
Geçici veya sürekli, özel bir beslenme programı uygulanması gereken başta çölyak, diyabet ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi kronik ve metabolizma hastalıkları uzman hekim raporu ile belgelenen hükümlü ve tutuklulara buna uygun besinler verilir.
Uzman hekim tarafından, hükümlü ve tutukluların yanına verilmesi uygun görülen, solunum cihazı, oksijen tüpü, ortopedik yatak, baston, tekerlekli sandalye gibi malzemeler idare ve gözlem kurulu kararı ile değerlendirilerek ilgilisine verilebilir.
Hükümlü koğuşunda yatarak tedavileri yapılan hükümlü ve tutukluların yanında, tedaviyi yapan hekimin raporuyla zorunlu olduğunun bildirilmesi hâlinde; eşi, annesi, babası, kardeşi, çocuğu, bunların olmaması hâlinde Cumhuriyet başsavcılığının uygun gördüğü bir aile yakını refakatçi olarak bulundurulabilir.
Hükümlü ve tutukluların estetik amaçlı veya Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında olmayan tedavi giderleri kendisi tarafından karşılanır.
Ceza infaz kurumlarının toplu yaşanan yerler olması nedeniyle, hükümlü ve tutukluların sağlığının korunması ve salgın hastalıkların önlenmesi açısından, Sağlık Bakanlığının zorunlu ve ihtiyari aşı programlarının takibi yapılır. 
Sağlık Bakanlığının Genişletilmiş Bağışıklama Programı Genelgesi çerçevesinde, il/ilçe sağlık müdürlükleriyle ceza infaz kurum idaresi gerekli koordinasyonu sağlayarak, kurum hekimi veya aile hekimi tarafından veya gözetiminde, hükümlü ve tutuklulara aşı onam formu doldurularak aşıları yapılır.
 
Ücretli olan aşıların bedeli hükümlü ve tutuklular tarafından karşılanmak suretiyle yaptırılır. Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen aşılardan, kronik hastalıktan kaynaklı sağlık raporu bulunanlar ile 65 yaş üstü hükümlü ve tutuklular ücretsiz olarak faydalanır.
Annesinin yanında kalan çocuklar ile 18 yaşından küçük hükümlü ve tutukluların, Genişletilmiş Bağışıklama Programı Genelgesi çerçevesinde, zorunlu aşı süreçlerinin aile hekimi veya kurum hekimi tarafından, aile hekimi veya kurum hekimi bulunmayan kurumlarda ise, ceza infaz kurumu sağlık personeli tarafından ilgili en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilerek takip edilmesi sağlanır.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı Genelgesi çerçevesinde, annesinin yanında kalan çocuklar için, zorunlu aşı süreçlerine ilişkin aşı bilgi kartının bir örneği anneye verilir.
 
Ceza infaz kurumlarında bulunan tüm hükümlü ve tutuklulara, il/ilçe sağlık müdürlüğü ile koordinasyon içinde ve uygun görülen yöntemle, yılda en az bir defa tüberküloz taraması yaptırılır. Sirkülasyonu ve mevcudu fazla olan ceza infaz kurumlarında, 1 (bir) yıllık süre beklenilmeksizin tüberküloz taraması yaptırılır.
Ceza infaz kurumlarına yeni gelen hükümlü ve tutukluların ilk kabul muayenelerinde tüberküloz hastalığı ile ilgili beyan veya söz konusu hastalığa ilişkin şüphe tespit edilmesi durumunda hastalığın bulaşıcılığı da göz önünde bulundurularak tedavi ve tedbirler ivedilikle sağlanır.