Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından bu sene 10’uncusu düzenlenen Denetimli Serbestlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı Antalya’da yapıldı.
3 gün süren ve Türkiye çapında görev yapan 123 denetimli serbestlik müdürünün katıldığı toplantının açılışında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım konuşma yaptı. Genel Müdür Yıldırım konuşmasında düzenlenen toplantıyla bir önceki yılın değerlendirmesinin yapılacağı ve gelecek yılın hedeflerinin belirleneceğini dile getirdi. Pandemi dönemi ve 6 Şubat depremlerine dikkat çeken Yıldırım, depremin ilk anından itibaren ceza infaz kurumlarında yapılanları ve depremzede personele yönelik çalışmaları anlattı. Yıldırım, konuşmasında uygulama birliğinin önemine de vurgu yaptı.
Konuşmasında koruma kurullarına da değinen Yıldırım, “Koruma kurullarından çok etkili hizmetler yapılabiliyor. Ben bunun iki şeklinde örneğini yaşadığım için sizlerle paylaşmak istiyorum. Koruma kurulları eski hükümlüler ve onların ailelerine elinizi uzatabileceğiniz, iyileştirme süreçlerine katkı verebileceğiniz güçlü bir aygıttır. Devletin koruma kurullarının içerisinde birçok kurum yetkilisini araya getirmesinin sebebi de kurumlar arasında güç birliği yapılarak sorunların giderilmesi amacını taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
Genel Müdür Yıldırım kurumlar arası imzalanan protokollere de değindi ve konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çeşitli çatı protokoller var. Bu protokoller aslında alanda size ciddi anlamda güç veriyor, işlerinizi kolaylaştırıyor. Böylece başka kurumların müdürlerini ikna etmenize gerek kalmıyor. Çünkü biz zaten ilgili genel müdürlükle protokol yapmıştık. İlgili kurum amirlerinin görevi o protokolün gereğini sizinle birlikte yerine getirmek. Bu gücü kullanabilmeniz için, bu yönlendirmeyi yapabilmeniz için bu protokolleri bilmeniz lazım. Bunları sizlerin mutlaka alanda faaliyetlerinizi zenginleştirme adına, diğer kurumlarla daha güçlü iş birliği ortaya koyma adına, daha etkili faaliyetler üretme adına alanda bu protokolleri bilip uygulamanızda yarar olduğunu ifade etmek istiyorum.”
İletişimin önemine de değinen Genel Müdür Yıldırım, son yıllarda aktif hale getirilen manevi rehberlik hizmetlerinde 180 vaizin görevlendirildiğini dile getirdi. Manevi rehberlik hizmetlerinin iyileştirme çalışmaları açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Ceza infaz kurumlarına girenlerin önemli bir bölümünün değer sisteminde problemler görüyoruz. Değer sistemindeki problemi bu vasıtalarla çözmek pekâlâ mümkün. Özellikle buradaki dikkat edeceğimiz husus, biz değerler eğitimini Diyanet üzerinden, Diyanetin görevlendirdiği kişilerle yapıyoruz. Bu sebeple herkes bulunduğu alanda Diyanet ile bu ilişkileri, bu iletişimi sürdürecek. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu alanda yetkili kıldığı Diyanet İşleri Başkanlığımız bu konudaki boşluğu dolduruyor.” şeklinde konuştu.
İstatistik verilerinin önemine dikkat çeken Yıldırım, ölçülemeyen durumların yönetilemeyeceğini, denetimli serbestlik uygulamalarının başarısının da istatistiki veriler ışığında ölçülebileceğini dile getirdi. Personelin özlük haklarına yönelik değerlendirmede de bulunan Genel Müdür Yıldırım, bu konuda yapılan çalışmaları anlatarak personelin sosyal medya kullanımında dikkatli olmasını istedi. Genel Müdür Yıldırım, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Değerli arkadaşlar, önümüzdeki yıldan itibaren Cumhuriyetimiz açısından yeni bir yüzyıla giriyoruz. Her alanda daha güçlü olma, her alanda daha etkin olma idealiyle Türkiye yüzyılına giriyoruz. Bu sebeple değerli arkadaşlar hepimiz bulunduğumuz görev yaptığımız alanlarla ilgili daha iyi işler ortaya koymak zorundayız. Denetimli serbestlik 2025 yılında 20. yılını kutladığı zaman sorunlarından arınmış mükemmel bir sistem olmayı hedeflemek durumunda. Denetimli serbestliğin iyileştirici etkisini kamuoyuna daha fazla göstermemiz, daha fazla yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu toplantı vesilesiyle önümüzdeki yılı planlarken denetimli serbestliğin iyileştirici gücünü öne çıkartacak plan, proje, vizyon ortaya koymanızı ve bu toplantılarda buna yönelik görüşler üretmenizi bekliyoruz.”
10. Denetimli Serbestlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı’na Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcıları Hasan Akceviz, Burak Ceyhan, Fatih Güngör ve Çelebi Yılmaz, daire başkanları ve tetkik hâkimleri katıldı.