Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri 53’üncü Eğitim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Adalet Bakan Yardımcısı Sn. Uğurhan Kuş’un başkanlığında düzenlenen toplantı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünde yapıldı.
Toplantının açılışında konuşma yapan Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün toplumsal huzur açısından son derece hassas bir görev üstlendiğini belirtti. Kurum bünyesinde yapılan eğitim çalışmalarının önemine değinen Bakan Yardımcısı Kuş, “CTE bu konuda kendini kanıtlamış, ispatlamış bir kurum olarak karşımızda duruyor.” dedi.
Konuşmasında, “Biz başarılı oldukça toplumda suç işleme oranları düşecektir. Hükümlüleri rehabilite ettikçe toplumda bunun yansımalarını göreceğiz.” ifadelerini kullanan Bakan Yardımcısı Kuş, nitelikli ve kalifiye personel eğitiminin bu noktada daha da önem kazandığına dikkati çekti. Bakan Yardımcısı Kuş, “Bu eğitim kurulunun sonuçları, çıktıları çok önemli. Siz hocalarımızın ve çalışma arkadaşlarımızın çalışmaları bizim için çok önemli.” şeklinde konuştu.
Toplantıda konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç ise ceza infaz kurumlarının güvenlik ve iyileştirme faaliyetlerine değindi. Genel Müdür Alkaç, modern infaz anlayışıyla birlikte personele yönelik meslek öncesi ve meslek içi eğitim çalışmalarına azami düzeyde önem verdiklerini dile getirdi.
Alkaç, Covid tedbirleri kapsamında geçici olarak durdurulan yüz yüze eğitimlere Bilimsel Danışma Kurulunun görüşü alınarak yeniden başladıklarını söyledi. Alkaç ayrıca konuşmasında “İki yıla yaklaşmakta olan bu zaman dilimi içerisinde, dünyada ve ülkemizde zorunluluk haline gelen uzaktan eğitim sistemlerine yönelerek ve bu alanda mevcut kapasitemizi ivedilikle arttırmak suretiyle yaklaşık 73.000 personelimizin eğitim çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürdük.” ifadelerine yer verdi.
UZAKTAN EĞİTİM VE YÜZ YÜZE EĞİTİM HARMANLANACAK
Uzaktan eğitim sisteminde ciddi deneyimler kazandıklarını söyleyen Alkaç, 2022 yılından itibaren uzaktan eğitimle harmanlanmış yüz yüze eğitim programlarını yaygın olarak kullanmayı hedeflediklerini söyledi. Alkaç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Eğitim teknolojilerinden doğrudan faydalanarak temel mesleki kazanımlarını edinmeye başlayan personelimizin, uygulama odaklı yüz yüze eğitimlere de katılmak suretiyle profesyonel gelişimlerine katkı sunuyor olacağız. Aynı zamanda tüm personelimize, ihtiyaç duyduğu tüm mesleki eğitim alanlarına 7/24 serbestçe erişebilme imkânı tanımış olacağız.”
AKADEMİK ÇALIŞMALARA KURUMSAL DESTEK
Alkaç, Türkiye genelinde 18 üniversite ile imzalanan protokoller çerçevesinde 5 yıldır ‘ceza infaz ve güvenlik hizmetleri’ ön lisans programına kurumsal destek sağladıklarını söyledi.
Kısa adı MEDSİS® olan Merkezi Değerlendirme Sistemi hakkında da bilgi veren Alkaç, sistemin her geçen gün çalışma alanını genişlettiğini belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Personel eğitimine ilişkin verilerin, elektronik ortamda anlık olarak elde edilmesini sağlayan, otomatik analiz ve raporlama özelliklerine sahip olan bu yazılım; personel eğitim sistemimizin gelişimi amacıyla yürütülmekte olan ölçme ve değerlendirme çalışmalarına büyük ivme katmaktadır.”
Konuşmasında CTE Arama ve Kurtarma ekibi CEKUT’un çalışmalarına da değinen Alkaç, hâlihazırda mevcut 8 adet CEKUT ekibinin gelişimini kurumsal ihtiyaçlar ve toplumsal sorumluk bilinci doğrultusunda gelecekte de desteklemeyi hedeflediklerini belirtti.
KURUL TOPLANTISI ALANINDA ETKİN VE YETKİN İSİMLERLE YAPILDI
Eğitim kurulu; 4769 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanunu’nun 8. maddesi gereğince, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren 5 Personel Eğitim Merkezinin çalışmalarını değerlendirmek üzere, yasal danışma organı olarak oluşturuldu.
Bu yıl 53’üncüsü yapılan Eğitim Kurulu Toplantısı alanında etkin ve yetkin isimlerle yapıldı. Toplantı, Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi Çetin Akkaya, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı İzzet Şensizoğlu, Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanı İbrahim Şahin, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Işık, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Yalınkaya Alkar, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Yerdelen, Diyanet İşleri Daire Başkanı Ahmet Sünetci, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personel Eğitim Daire Başkanı Barış Öner, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personel Eğitim Daire Başkanlığı Tetkik Hâkimleri Hüsnü Gezginci ve Ahmet Canpolat’ın katılımıyla gerçekleşti.