Adalet Bakan Yardımcısı Sayın Uğurhan KUŞ Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde “15 Temmuz Şehitlerini Anma Programına” katıldı

Tarihe Şanlı bir direniş olarak geçen 15 Temmuz Direnişi’nin önemini vurgulamak amacıyla, “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve şehitleri Anma Programı” düzenlendi.

12 Temmuz 2019 Cuma günü saat 10:00’da Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yerleşkesinde gerçekleştirilen program; Şehitlerimizin ruhu için Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. 15 Temmuz Gazisi olan Prof. Dr. Ali BOZKURT’un ihanet gecesi yaşananlara ilişkin anlatımları, “15 Temmuz Destanı” isimli video gösterimi ve protokol konuşmalarına yer verildi.

Programa Adalet Bakanı Bakan Yardımcısı Uğurhan KUŞ, 15 Temmuz gazileri Ali BOZKURT, Nafiz ÇAPİN, Tolga POYRAZ, Ömer Faruk EKER, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet YILMAZ, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Daire Başkanı Halil KOÇ, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Üyeleri Yaşar ŞİMŞEK ve Hüseyin ŞAHİN, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri Fuzuli AYDOĞDU, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel KOCAMAN, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Cihan YILDIZ, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürü Günay ALBAYRAK, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanı İbrahim ŞAHİN, Adalet Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanı Numan EROĞLU, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Vekili Yılmaz ÇİFTCİ, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı İzzet ŞENSİZOĞLU, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem ÖZEN, Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Burak CEYHAN, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimleri, Başsavcı Vekilleri, Cumhuriyet Savcıları, Keçiören İlçe Kaymakamı Uğur BULUT, Ankara Adli Tıp Grup Başkanı Yusuf TANRIKULU,  Sincan Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü Ceza İnfaz Kurumu Müdürleri, Türk Kızılayı Ankara Şubesi Başkanı Dr. Selma KOPUZ, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü personeli, diğer kamu kurumu müdürleri ve personeli ile denetimli serbestlik yükümlüleri katıldı.

15 Temmuz gazisi Prof. Dr. Ali BOZKURT ihanet gecesi yaşadıklarını ve gazi olma anını anlattı. Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan KUŞ konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı. Sayın Uğurhan KUŞ konuşmasına şöyle devam etti: “Üçüncü yılını idrak ettiğimiz 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Rabbim bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Gazilerimize acil şifalar ve uzun ömürler nasip eylesin. Allahu Ekber ve Ne Mutlu Türküm diyene nidalarıyla 15 Temmuz gecesinin karanlığında bir ışık gibi parlayan aziz Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Darbe gününde Şanlıurfa Cumhuriyet başsavcısıydım. Yakın bir zamanda Ankara’ya geldik ama öncesinde sahada çalışan bir insan olarak konuşuyorum. Biz 15 Temmuz 2016 tarihinde ülke olarak bu ülkenin yaşayabileceği ve yaşadığı en büyük hainliği yaşamış olduk. Böyle düşünüyorum. Ülkemizin ve milletimizin görmüş olduğu göreceği gördüğü en büyük hainlikle karşı karşıya kaldığı bir gündü. Ve bu hainliği de o günlerde sıcağı sıcağına yaşayan tabiri caizse iliklerine kadar yaşayan insanlarız bizler. Yani yargı teşkilatını oluşturan insanlar ve halada bunu yaşamaya devam ediyoruz. Dolayısıyla da bunu unutmamız unutturmamız mümkün değil. Biz o gün silahlarımız var ama bunu kullanmayız. Belimize silahlarımızı takarak aslında hem vatanı koruma savunmak için sokağa indik. Hem de hainleri derdest etmek için adliyelere koştuk. Her türlü vazifemizi yerine getirdik. Bu yönüyle ben vazifemizi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Gönlümüz rahat ama bu kadarı yeterli mi yetersiz. Daha da yapılacak. Bu hainler temizlenene kadar bu ülkeden silinip kökleri kazınıncaya kadar inşallah vazifemizde devam edecek.  Bizler bunu unutmayacağız unutturmayacağız.  Her vesile ile bunu dile getireceğiz.  Her vesileyi fırsat bileceğiz ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin unutulmamasını, gelecek nesillerin de bu hainlerin nasıl hainlikler yaptıklarını biraz gevşersek bu hainlikleri tekrar yaşayabileceğimizi gelecek nesillerimize de anlatmak zorundayız. Bu yönüyle gevşemek yok, durmak yok. İnşallah bu hain terör örgütünden kesinlikle kurtuluncaya kadar vazifemizi yapmaya devam edeceğiz. Hep birlikte yapacağız. Bakanlık olarak, teşkilat olarak, yargı teşkilatı olarak, diğer kurum ve kuruluşlar olarak inşallah bize ne düşüyorsa el birliği ile gayretle kanımızın son damlası kalıncaya kadar inşallah çalışmaya yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Ayrıca konuşmalarında denetimli serbestlik kapsamındaki çalışmalara ilişkin ise şu ifadeleri kullandı.
“Kamu hizmeti cezaları kapsamında yürütülen çalışmaların en önemlisinin ve manevi olarak en değerlisinin Şehitliklerimizin temizliği ve onarımı çalışmaları olduğunu düşünmekteyiz. Bu kapsamda; bu hafta boyunca 17.724 yükümlü ile 135 şehitliğin temizlik, bakım ve onarım işlerinin yapılması planlanmaktadır.

Eski hükümlülerimizin istihdamı için Genel Müdürlüğümüz ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nce birçok çalışma yürütülmekte, bunlardan en önemlileri de kendi işini kurma projeleridir. Bugün burada aramızda bulunan bir eski hükümlü kardeşimizin İŞKUR ve denetimli serbestlik desteği ile açtığı tatlıcı dükkânından getirdiği lokma tatlılarını yiyeceğiz. Eski hükümlülerimiz ve denetimli serbestlik yükümlülerimizin istihdamını desteklersek ortaya böylesine güzel işler çıkmaktadır. Toplumu korumak, yeniden suç işlenmesini önlemek çıkmaktadır. Bu sebeple istihdamı desteklemeliyiz. Bugüne kadar Adalet Bakanlığı olarak her zaman çalışmalarımızla yükümlülerin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.

Kızılay, ülkemizin en önemli ve en büyük yardım kurumudur. Kızılay bizler için kara gün dostudur. Kızılay sadece ülkemizde değil daha önce birçok ülkede yardımlarda bulunmuştur. Böylece Türk halkının ne kadar yardımsever olduğunu bütün dünyaya göstermiştir. Kızılay, bütün bu yardımları milletimizden topladığı bağışlarla ve kendi gelirleriyle yapmaktadır. Bu program sürecince ise kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımızdan destek beklenmektedir. Şunu iyi bilmek gerekir; iyi günümüzde Kızılay’a yaptığımız yardımlar kötü günümüzde yardım olarak bizlere dönmektedir. Bugün, burada bu yardımların en güzel örneğini görmekteyiz. Az sonra hep birlikte kan bağışında bulunacağız.

Şu anda Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde denetimli serbestlik altında kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma yükümlülüğü altında olan 140 yükümlümüz ile Ankara’daki Şehitliklerimizin temizliği ve bakımını yerine getireceğiz inşallah. Bu etkinlik kapsamında; Türkiye genelinde 135 denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından 08 - 19 Temmuz 2019 tarihleri arasında olmak üzere "15 Temmuz" konulu 235 seminer düzenlenmesi ve bu seminerlere 15.477 yükümlünün katılması planlanmıştır. Bu seminerlerin verilmesinde paydaş kurumlarımız Müftülükler, Jandarma Komutanlıkları, Milli Eğitim Müdürlükleri, Üniversiteler, Belediyeler, Emniyet Müdürlükleri, Gençlik ve Spor Müdürlükleri, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, Valilikler, Baro Başkanlıkları katkı sağlayacaklardır.”

Bakan Yardımcısı Sayın KUŞ, sözlerini “Tekrar ben bu programa katıldığınız için kıymetli misafirlere teşekkür ediyorum. Değerli hükümlülere ailelerine teşekkür ediyorum.  Şehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Rabbim bize böyle bir günü daha yaşatmasın diyerek hepinize saygılar sunuyorum.” sözleri ile bitirmiştir.

Ayrıca; program sırasında Türk Kızılay’ına kan bağışı etkinliği de düzenlenmiştir. Program sonrasında ise; Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlüğü danışmanlığıyla İŞKUR hibesi alarak tatlıcı dükkânı açan eski hükümlü tarafından katılımcılara lokma tatlısı ikram edilmesinin ardından Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yerleşkesi girişinde bulunan anıt şehitliğe çiçek bırakılıp dua edildi.