Adalet Bakanı Gül Ve Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Hükümlülerin Kamu Hizmeti Yükümlülüğü Kapsamında Okul Yenileme Çalışmasına Katıldı

Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül ile Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, denetimli serbestlik hizmetleri arasında yer alan kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma yükümlülüğü kapsamında Ankara Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesindeki sınıfların hükümlüler tarafından boyanması programına katıldı.
Kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma yükümlülüğü, denetimli serbestlik altında bulunan hükümlülerin, ücretsiz olarak kamu kurumu veya kamu yararına hizmet veren bir kuruluşta, kurumun yürütmekte olduğu hizmete yardımcı işlerde çalıştırılmalarıdır. Hükümlülerin, toplum içerisinde cezalarını çekmekte iken hem kamuya katkı sağlamaları hem de suçtan uzak kalmak için ihtiyaçları olan yeni mesleki becerileri kazanmaları, bu infaz rejiminin en etkili özelliğidir.
Bugün itibariyle 139 denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından 5.162 kurumda 21.580 hükümlü, Ülkemizin birçok noktasında çalıştırılmakta; hükümlüler ağaç dikimi, park ve bahçe düzenlemesi, cadde ve sokak temizliği, kütüphane ve arşiv çalışmaları, boya, tamirat, tadilat, temizlik vb. hizmetlerde kamu yararına ücretsiz çalışarak cezalarını tamamlamaktadırlar.
Bu yükümlülük kapsamında bugün Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül ile Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, Ankara Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesindeki sınıfların hükümlüler tarafından boyanması programında boyanacak bir sınıfı ziyaret ederek, sınıfın bir kısmını boyadılar.
HÜKÜMLÜLER 81 İLDE OKUL BOYUYOR
Adalet Bakanı Gül, iki bakanlık olarak güzel bir etkinlik kapsamında bir araya geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Yarıyıl tatili nedeniyle okulların boya badana, elektrik tesisat işlerinin yapılması amacıyla bir aradayız. Toplum yararına çalışma ödevi verilen hükümlülerle birlikte Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığımızın öncülüğünde güzel bir etkinlik planlandı. Bugün 81 ilde 1909 eğitim öğretim kurumunda yaklaşık 5000 hükümlü boya badana ve elektrik tesisat işlerini yapmakta. Elbette devletimizin bütçesi, okullarımızın bütçesi bunu yapmaya yeter ama Milli Eğitim Bakanlığımızla bugün yaptığımız projeyle sosyal sorumluluk anlamında bir mesajı vermek, yarınlarımızın teminatı olan yavrularımıza, suçluların da topluma tutunması yönünde, cezanın asıl amacının toplumla birlikte ıslah olma, rehabilite olma mesajının da verilmesidir."
EĞİTİM AKLIN, ADALET DE VİCDANIN TERAZİSİDİR
Eğitim ve adaletin suça ve suçluya bulaşmamada iki temel unsur olduğunu vurgulayan Gül, şöyle konuştu:
"Eğitim aklın, adalet de vicdanın terazisidir. Bu ikisinin şaşmaması lazım. Eğitim, suça ve suçluya gerçekten önemli bir pusula olması halinde suçu önleyecek en büyük argümandır, elimizdeki en büyük güçtür. O yüzden eğitim ve adalet asla şaşmamalıdır. Hem aklın hem vicdanın pusulasıdır. Her iki bakanlık olarak burada çok güzel bir etkinlik için bir araya geldik. Bir musibet bin nasihatten daha değerlidir. Bugün de hükümlüler topluma katkıda bulunmak amacıyla, hiç kimse istemez ama bir şey başına geldiğinde de en azından toplumla bir arada olma, topluma yararlı olma çok erdemli bir davranıştır. Umarız ki hiç kimse suç işlemesin ama hayatın gerçeği anlamında eğitimi artırarak, eğitimi güçlendirerek umarız daha iyi sonuçları hep birlikte alacağız."
SOSYAL SORUMLULUK ARTIYOR
Bakan Gül, Milli Eğitim Bakanlığı ile protokollerini yakın zamanda güncellediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Cezaevinde çocuklar başta olmak üzere eğitim imkânlarını sonuna kadar onlar için destekliyoruz. Bugün burada boya badana, elektrik tesisat işlerini kimileri meslekten biliyor ama bilmeyenler de cezaevinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim ile protokol çerçevesinde öğreniyorlar. Cezaevinden çıktıktan sonra iş güç sahibi oluyor, onların eline bakan çocuklarına da ekmek götürüyor. Bu anlamdaki sosyal sorumluluğu da artıracağız. Sadece yarıyıl tatilinde değil hafta sonları ve sonraki dönemlerde de bu talepleri karşılayıp denetimli serbestlikten istifade edeceğiz."
HEPİMİZİN ORTAK BİR FAYDA ELDE ETTİĞİ GÜZEL BİR ETKİNLİK
Milli Eğitim Bakanı Selçuk da eğitimin toplum ödevi olduğu konusunda mesaj vermek için böyle bir etkinlik yaptıklarını söyledi.
Toplum olarak el birliğiyle eğitime katkı sağlamanın temel hedef olduğunu belirten Selçuk, 81 il ve 1.909 eğitim kurumunda uygulanmak üzere toplum için çok önemli bir projenin bu okulda hayata geçirildiğini ifade etti.
Adalet Bakanlığının öncülüğünde toplumsal ve sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdiklerini anlatan Selçuk, projenin eğitimle ilgili olmasının ayrı önem arz ettiğini vurguladı.
Okulların yarıyıl tatiline girdiğini hatırlatan Selçuk, şöyle konuştu:
"Yarıyıl tatilini fırsat bilip okullarımızdaki bazı boya badana, tesisat ihtiyaçlarının karşılanması konusunda çok güzel bir iş birliği çalışması var. Denetimli serbestlik alanında yapılmış olan bu örnek uygulamaların ülkemizde yaygınlaşması büyük önem taşıyor. Bugün burada bunun güzel bir örneğini yaşıyoruz. Yapılan işin çocuklara, sınıflara, eğitime yönelik olması bunun önemini bir kat daha artırıyor. Bu çalışma hepimizin ortak bir fayda elde ettiği güzel bir etkinlik çünkü çocuklara hizmet ediyoruz. İkinci dönemin başlamasıyla çocuklar sınıflarının çok daha temiz ve düzenli bir şekilde oluştuğunu gördüklerinde mutlu olacaklar ve kimlerin ne tür katkılar sağlayarak bu sınıfları, okullarını güzelleştirdiğini bilmek onlara da iyi gelecektir diye düşünüyorum."
Aynı anda tüm Cumhuriyet başsavcıları da bulundukları il ve ilçelerde denetimli serbestlik müdürlüğünce belirlenmiş bir okulda bu programa bizzat katıldılar.
Programın 139 denetimli serbestlik müdürlüğü aracılığıyla, Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı belirlenen 1909 eğitim öğretim kurumunda yaklaşık 5000 hükümlü ile yarıyıl tatili süresince devam ettirilmesi planlanmaktadır.

Fotoğraflar