
Hükümlülerin ceza infaz kurumlarında geçirdikleri süre boyunca mesleki donanımlarının artırılması, istihdam olanaklarının geliştirilmesi ve bireysel gelişimlerinin desteklenerek topluma kazandırılmaları amacıyla önemli bir adım atıldı. Bu kapsamda, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan arasında “Hükümlü ve Yükümlülerin İstihdamına Yönelik İş Birliği Protokolü” imzalandı.
Protokol töreninde konuşma yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuşmasına; “Bugün çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığımız ile hükümlü ve yükümlülerin istihdamına yönelik iş birliği protokolünü imzalamak üzere bir aradayız. İmzalayacağımız protokol hükümlü ve yükümlülerin tahliye sonrası hayata uyumlarını kolaylaştıracak, istihdam süreçlerine katkı sağlayacak ve onları topluma üretken birey olarak yeniden kazandırılmasını amaçlaması açısından çok önemlidir. Bu anlamlı iş birliğimize katkı veren başta çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza, her iki bakanlık yetkililerine huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum.” sözleri ile başladı.
“Ceza Adalet Sisteminin Amacı Toplumsal Huzur ve Barışı Sağlamaktır”
Bakan Tunç, "Ceza adaletinin temel felsefesi, suç işleyen bir kişiye yaptırım uygulamanın yanında; suça yönelmiş kişileri topluma yeniden kazandırmak, onu sorumluluk sahibi bir vatandaşa dönüştürmek, böylece toplumsal huzur ve barışı sağlamaktır." diye konuştu.
Modern ceza hukukunun intikamı değil, ıslahı; dışlamayı değil, topluma yeniden kazandırmayı esas aldığına işaret eden Bakan Tunç; “Suçlunun cezalandırılması elbette kamu düzeninin bir gereğidir, ancak bu sürecin nihai amacı, kişilerin yeniden toplumsal yapının sağlıklı bir parçası haline gelmesini sağlamaktır.” dedi.
Adaletin yalnızca geçmişi cezalandırmak olmadığını, aynı zamanda geleceği de inşa etmek olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz Tunç; “Ceza infaz sistemi, hükümlülerin infaz sonrası hayata hazırlanması, değer üretmeye yönlendirilmesi ve sorumluluk bilinci kazanmasıyla başarıya ulaşmış olur. Bu yönüyle infaz sistemi ne kadar kapsayıcı, eğitici ve yönlendirici olursa suçun tekrarının önlenmesi ve kalıcı bir toplumsal barışın tesisi de o kadar mümkün hale gelir.” değerlendirmesinde bulundu.
“Hükümlüler, Tahliyeye Bir Ay Kala İŞKUR İş ve Meslek Danışmanlarıyla Görüşebilecek”
Adalet Bakanı Tunç, ceza infaz kurumlarının "çağdaş ceza adaleti" anlayışıyla bireyin topluma kazandırılmasına yönelik iyileştirme, üretim ve dönüşüm işlevlerini üstlendiğini, böylece, hükümlülerin topluma yeniden kazandırılmasının sağlandığını kaydetti.
Bakan Tunç, protokole ilişkin; “Bugün imzalayacağımız işbirliği protokolüyle hükümlüler tahliyelerine bir ay kala İŞKUR iş ve meslek danışmanlarıyla birebir görüşebilecek, ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde danışmanlık hizmeti alabilecekler. Ayrıca hükümlü ve yükümlüler için iş arama becerileri ve mülakat hazırlıkları konularında seminerler düzenlenecek.” bilgisini paylaştı.
Protokol ile suça yeniden sürüklenme riskinin azaltılacağını aktaran Bakan Yılmaz Tunç, şöyle devam etti; “Ceza infaz kurumlarımızda ve denetimli serbestlik müdürlüklerimizde sunulacak bu seminerler ve danışmanlık hizmetleri, bireylerin öz güvenini yeniden inşa edecek, onlara meslek dünyasının kapılarını aralayacak. Protokolde ayrıca kendi işini kurma arzusu taşıyan eski hükümlüler için hibe destekleri hakkında rehberlik sağlanması ve girişimcilik seminerlerinin düzenlenmesi de yer alıyor. Böylece istihdam yoluyla yeniden topluma kazandırılan her birey, suça yeniden sürüklenme riskini azaltacak, toplumsal barışa ve ekonomik üretime katkı sağlayarak sosyal dokunun onarılmasına katkıda bulunacaktır. Bugün attığımız adımlar sadece bugünün meselesi değil, yarınlarımızı da şekillendiren uzun soluklu bir vizyonun parçasıdır. Bu vizyon doğrultusunda işlediği suç veya suç şüphesi ile ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara yönelik iyileştirme ve meslek edindirme çalışmalarını özveriyle ve aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.
Adalet Bakanı Tunç, ceza infaz kurumlarının birer üretim merkezi olduğunu, 1700 atölye ve tesiste 60 bine yakın hükümlü ve tutuklunun çalıştığını dile getirdi.
Ceza infaz kurumlarında eğitim faaliyetlerinin de devam ettiğini aktaran Adalet Bakanı Tunç, 75 bini aşkın tutuklu ve hükümlünün eğitim aldığını, 2024'te 3 bin 575 kişinin, 2025'in ilk üç ayında ise 823 kişinin ceza infaz kurumunda okuma yazma öğrendiği bilgisini paylaştı.
“İmzalanan Protokol Ekonomik Üretkenliğin ve Vicdani Sorumluluğumuzun Yazılı Bir İfadesidir”
Adalet Bakanı Tunç, ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklulara yönelik psiko-sosyal desteklere önem verdiklerini, bu kapsamda 1 milyon 280 binin üzerinde görüşme yapıldığını ifade etti.
Ceza infaz kurumlarında bağımlılıkla mücadele konusuna da önem verdiklerini kaydeden Bakan Tunç, bağımlılıkla mücadele kapsamında da 217 bin 23 bireysel ve grup görüşmesi gerçekleştirildiğini söyledi.
Bağımlılıkla mücadele kapsamında Adana Suluca R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda başlatılan pilot uygulamanın Suluca Açık Ceza İnfaz Kurumunda da yapılacağını aktaran Bakan Tunç; “Bolu ve Bakırköy Kadın Ceza İnfaz Kurumlarımızda da pilot uygulamayı başlatarak, daha sonra ülke genelinde uyuşturucu suçlularının iyileşmesi ve rehabilitasyonuna yönelik ceza infaz kurumlarını yaygınlaştıracağız. Tahliye olan uyuşturucu suçlularının tedavi edilmiş bir şekilde topluma kazandırılması büyük önem taşıyor." dedi.
“Eski Hükümlü Vatandaşlarımıza Yeni Beceriler Kazandırıyoruz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yaptığı konuşmada, İŞKUR aracılığıyla başta kadınlar, gençler, engelliler, uzun süreli işsizler, eski hükümlüler gibi dezavantajlı gruplar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini, iş gücü piyasasına kazandırmaya yönelik politika ve hizmetleri yerine getirdiklerini belirtti.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile İŞKUR'un iş birliğini önemsediğini belirten Bakan Işıkhan, şöyle devam etti; “Protokolle, tahliyesine bir ay veya daha az süre kalan hükümlülerin; çalışma hayatı, istihdama erişim, iş gücü piyasasının durumu ve İŞKUR'un sunduğu hizmetler hakkında hem teorik hem de pratik bilgilendirme alması sağlanacak. Bu kapsamda bakanlık olarak ceza ve infaz kurumu yerleşkelerinde ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde tahsis edilecek yerlerde İŞKUR'da görevli iş ve meslek danışmanlarımızın aracılığıyla hükümlü, tutuklu ve yükümlülere danışmanlık hizmeti vermeyi hedefliyoruz.” dedi.
Bakan Işıkhan, eski hükümlerin de yer aldığı özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere tüm vatandaşların istihdam edilebilirliğini pratik ve teorik eğitimlerle artırmayı amaçlayan ve yeni nesil çalışma modeli olarak hayata geçirilen iş gücü uyum programıyla yeni esnek iş modellerini de çalışma hayatına aktarmaya gayret ettiklerini dile getirdi.
Belirli şartları sağlayan eski hükümlü vatandaşlara kendi işlerini kurmaları için verilen hibe desteğini 300 bin liradan 435 bin liraya çıkardıklarını anımsatan Işıkhan, şunları söyledi; “Bu bağlamda 2014'ten bu yana 2 bin 969 eski hükümlü vatandaşımızın kendi işini kurma projesine yaklaşık 168 milyon lira hibe desteği tahsis ettik. Ayrıca İŞKUR aracılığıyla yürütülen aktif iş gücü programları kapsamında hem meslek eğitim kurslarımızla hem de işbaşı eğitim kurslarımızla özellikle eski hükümlü vatandaşlarımıza yeni beceriler kazandırıyoruz. 2014'ten itibaren mesleki eğitim kurslarımızdan 1647 eski hükümlü vatandaşımız yararlanırken işbaşı eğitim programlarımızdan 2 bin 604 hükümlü vatandaşımızın bilgisini de sizlerle paylaşmak isterim." dedi.
Protokol imza törenine; Adalet Bakan Yardımcıları Niyazi Acar, Hurşit Yıldırım ile Mehmet Yılmaz, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Teftiş Kurulu Başkanı Cihan Yıldız, Ceza İşleri Genel Müdürü Oğuzhan Yaşar, Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar, Mevzuat Genel Müdürü Mehmet Ökmen, Personel Genel Müdürü Turan Kuloğlu, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Serdar Ateş, Bilgi İşlem Genel Müdürü Servet Gül, Strateji Geliştirme Başkanı Tahir Hırslı, İnsan Hakları Dairesi Başkanı Abdullah Aydın, Eğitim Dairesi Başkanı İbrahim Şahin, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı İbrahim Çetin, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Meral Gökkaya, İç Denetim Birimi Başkanı Numan Eroğlu, Adalet Akademisi Başkanı Bekir Altun, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Başkanı Hüsnü Gezginci, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Yılmaz, Namık Kemal Varol, Hasan Akceviz ile Çelebi Yılmaz, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Dr. Hüseyin Şık, Alperen Öztürk, Gökhan Köseoğlu, Ülkü Güneş Yüzügüllü, Armağan Buran ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimleri katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ise; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Samet Güneş, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Bekir Aktürk, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş, Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Aybey, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü İbrahim Esenkar, Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Yunus Öz, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Ayfer Özdemir Tefon, Personel Daire Başkanı Uğur Kaya, Destek Hizmetleri Başkanı Rıdvan Türkseven, Basın Müşaviri Ramazan Furkan Türkan, Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, Türkiye İş Kurumu Hukuk Müşaviri Hilal Yılmaz, Türkiye İş Kurumu Daire Başkanları Nazan Öksüz ile Özkan Bolat katıldı.