
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında hâlihazırda yürütülen iş birliği faaliyetlerine bir yenisi daha eklendi. Yapılan iş birliği çalışmaları doğrultusunda, 2025 yılı içerisinde Jandarma Genel Komutanlığında görevli subay ve astsubaylardan oluşan 40 personele yönelik olarak Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ankara Eğitim Merkezinde iki dönem halinde “Dış Güvenlik Uygulamaları İş Birliği Eğitimi” başladı.
Yapılacak eğitim ile jandarma teşkilatında görev yapan askeri personele yönelik olarak ilk kez gerçekleştirilecek olan bu eğitim programı kapsamında; güvenlik uygulamaları, zor davranışlar ve yaklaşım yöntemleri, hassas gruplarla çalışma, ceza infaz kurumlarında insan hakları, mesleki müdahale uygulamaları, iletişim becerileri ile stres ve öfke yönetimi konularında bilgi aktarılacak.
Açılışta konuşma yapan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım konuşmasına; ”Mazisi yüz yılı aşan iki güzide kurumumuzun yürüttüğü ortak çalışmalar neticesinde geliştirilerek ilk defa uygulanacak olan dış güvenlik uygulamaları iş birliği eğitimi programının açılışına hoş geldiniz. Jandarma teşkilatı ile birlikte ceza infaz kurumlarımızın yönetimi gibi önemli bir sorumluluğu omuz omuza üstlenmiş durumdayız. Teşkilatlarımız milletimiz adına son derece önemli sorumluluğu iç güvenlik ve dış güvenlik görevlileri çerçevesinde yerine getirmeye çalışıyor. Ceza infaz kurumlarında teknik olarak da hukuki olarak da son derece meşakkatli yönetilmesi zor kurumlar. Birçok insan içerisinde barındıran bu kurumlarımız aynı zamanda yaşamın içerisinde olan her ihtiyacın karşılanması gerektiği, her riskin daha yoğun bir şekilde yaşandığı kurumlar olması itibariyle hassasiyet taşımaktadır.” ifadeleri ile başladı.
“Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Olarak Son 25 Yılda Çok Önemli Adımlar Attık”
Genel Müdür Yıldırım; ”2005 yılında ceza adalet sisteminde mevzuatımızda çok ciddi değişiklikler oldu. İki binli yılların başından itibaren ceza infaz anlayışımızla çok büyük değişikler oldu. Ceza infaz kurumları, artık yalnızca hükümlü ve tutukluları tutmayı ya da firarlarını önlemeyi başarı sayan anlayıştan uzaklaşmakta; onların infaz sürecinde dönüşerek topluma yeniden kazandırılmalarını ve bir daha suç işlemeyecek bireyler haline gelmelerini esas alan bir yaklaşıma yönelmektedir. Bu reform sürecinin en önemli itici gücü ise, ceza infaz kurumlarında görevli personelin bu değişime ayak uydurması ve dönüşümün öncüsü olmasıdır. İşte bu sebeple eğitim merkezlerimiz bizim için son derece önemliydi. Geçtiğimiz 25 yıl boyunca eğitim merkezlerimiz teşkilatımızın, reform iradesinin adeta göz bebeği olarak çok özel bir ihtimamla geliştirilmeye gayret edildi. Bu süreç içerisinde personelimizi hem yeni infaz anlayışına hazırlanmaya gayret ettik hem de çağdaş infaz anlayışının gerektirdiği donanımları kazandırmaya ve kazanmaya gayret ettik. Eğitim merkezlerimizi geliştirirken bu konuda bizden çok daha tecrübeli çok daha eski deneyimleri olan kurumları da kendimize örnek olarak da aldık. İşte bu süreçlerde pek tabii görevi yerine getirirken en güçlü rol arkadaşımız, yol arkadaşımız ve en güçlü paydaşımız olan Jandarma Genel Komutanlığı'nın bu konudaki tecrübeleri bizim için çok kıymetliydi. Dolayısıyla birlikte iş yaparken personelimizi birlikte eğitebilme anlayışı aslında Türkiye'de kurumsal kültüre kazandırılmış çok önemli bir yaklaşım olma açısından değerlidir.” dedi.
“Jandarma Genel Komutanlığı ile Genel Müdürlüğümüz Arasındaki İş Birliği Diğer Kurumlara İyi Bir Örnek”
Kurumsal iş birliklerinin önemine dikkat çeken Yıldırım, bu tür ortaklıkların yürütülmesinin her zaman kolay olmadığını ancak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında yürütülen iş birliğinin sağlam temellere dayandığını ifade ederek; “Jandarma Genel Komutanlığı ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, özellikle son yıllarda sergiledikleri güçlü iş birliğiyle, kamu kurumları arasında örnek gösterilebilecek nitelikte bir ortaklık ortaya koymaktadır. Gerçekten de örnek teşkil edecek bir yol arkadaşlığı anlayışıyla hareket eden iki kurum, ortak hedefler belirleme, ortak başarıya odaklanma ve sistemin işleyişinde “ben” ya da “o” değil, “biz” anlayışını benimseme noktasında önemli bir iş birliği örneği sergileyerek büyük bir başarı ortaya koymuştur. Ben bu yol arkadaşlığında ve bu iş birliği konusunda güçlü bir irade ortaya koyan Jandarma Genel Komutanlığı’nın üst komuta heyetine ve personeline bu eğitim toplantısı vesilesiyle şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Ülkemize, milletimize, devletimize gerçek hizmet etme anlamında çok önemli bir irade olduğunu da ifade etmek istiyorum.” dedi.
Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Başkanı Tümgeneral Cengiz Yıldız da törende konuşma yaptı. Konuşmasında; “Milletimizin emniyeti, asayişi ile kamu düzeninin sağlanmasını, kararlılıkla ve fedakarane gayretlerle yerine getiren Jandarma Genel Komutanlığımız yıllar içinde mahpes, zaptiye tevkifhanesi, hapishaneyi umumi gibi isimler alan ceza infaz kurumlarındaki hizmetlerini de şekilleri zaman zaman değişse de 186 yıldır başarıyla yürütmektedir. Üç yıl önce ceza infaz kurumları personeline yönelik videoda da gördüğümüz gibi Söğüt Ulaştırma Merkez Komutanlığı'nda Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitimi, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanlığı'nda Ceza İnfaz Koruma Hizmet Kursu ile başladığımız eğitim iş birliği Ceza Ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan bu merkezde de jandarma personelimize yönelik dış güvenlik uygulamaları iş birliği eğitimi düzenlenmesiyle memnuniyet verici bir aşamaya ulaşmıştır. Zira Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüz ve Jandarmamız dünyadaki benzer teşkilatlar içinde ceza infaz kurumunu korumak, sevk ve nakil hizmetleri konusunda benzersiz ve lider teşkilatlar durumundadır. Bu nedenle yürüttüğümüz ceza infaz hizmetlerinin hacmi de bir artışla beraber fiziki ve teknolojik imkânların da geliştirilmesi ve ihtiyaçların giderilmesi için sizlerin sağlayacağı destek bizim için çok önemlidir. Sayın Genel Müdürüm sizlerin değerli katkılarıyla faydalı olacağına ve önümüzdeki süreçte her iki kurum personelinin yürüttüğü müşterek hizmetlerine yol gösterici olacağına inandığımız bu eğitimin hazırlanmasında emeği geçen tüm yöneticilere ve personele teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlerle birlikte olmaktan büyük kıvanç ve mutluluk duyduğumu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.
Eğitim programı açılışına; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden, Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Yılmaz, Namık Kemal Varol, Hasan Akceviz ile Çelebi Yılmaz, Personel Eğitim Daire Başkanı Gökhan Köseoğlu, Tetkik Hâkimi Muammer Bircan, Jandarma Genel Komutanlığından ise J.Alb. Alper Çetinkaya, J.Alb. Ali Dölkeleş, J.Bnb. Sercan Türedi, J.Kd.Başçavuş Seyfi Çam, J.Üstçavuş Aziz Kara, Uzman Kıdemli Çavuş Uğur Talu, Sosyolog Tuğçe Işıl Balkara ve kursiyerler katıldı.