CEKUT: Gönüllü Kahramanlar Olası Afetlere Hazır

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Arama ve Kurtarma Ekibi (CEKUT), doğal afetlere müdahale etmek için her an hazır bekliyor. Tamamı gönüllü ceza infaz kurumu ve denetimli serbestlik personelinden oluşan CEKUT, 7 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından kurulmuş ve 30 Ekim 2020 İzmir depremi sonrasında daha profesyonel bir yapıya dönüştürüldü. Deprem, orman yangını ve sel gibi afetlerde kritik görevler üstlenen CEKUT, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde 41 kişiyi enkazdan sağ olarak çıkarmıştır. Ayrıca, 2021'de Antalya ve Muğla, 2022'de Marmaris ve 2023'te Çanakkale'deki orman yangınlarında da aktif olarak rol almıştı.

CEKUT ekipleri, orta seviye kentsel arama kurtarma akreditasyon eğitimi için 6 hafta, hafif seviye akreditasyon eğitimi için ise 3 hafta süren zorlu bir eğitim sürecinden geçiyor. AFAD tarafından verilen bu eğitimleri başarıyla tamamlayan gönüllüler, akreditasyon sınavlarına girerek gerekli yetkinlikleri kazanıyor.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından CEKUT’u genişletme ve daha etkin hale getirme kararı aldıklarını belirtti. Yıldırım, “Kısa süre içinde eğitim almış gönüllü sayısını 1089’a çıkardık ve bu sayıyı 2 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’yi bölgelere ayırdık ve CEKUT ekibinin sayısını artırırken, konuşlandıkları bölgeleri ve depolarımızın sayısını da artıracağız.” dedi.

Kadınlardan oluşan ilk CEKUT ekibi de kuruldu ve akreditasyon süreci devam ediyor. Aliye Nur Kasalar, 6 Şubat depremlerinde 27 kadının arama kurtarma personeli olarak görev aldığını belirterek, “Yalnızca kadınlardan oluşan bir ekip kuruyoruz ve şu an sayımız 78, bu sayının ilerleyen günlerde artmasını umuyoruz.” dedi.

CEKUT Afet Yöneticisi ve Kentsel Arama Kurtarma Eğitmeni Serhat Seymen, gönüllü olmak isteyenleri mülakata alarak eğitim sürecine başladıklarını ifade etti. Seymen, “Eğitimlerde AFAD’ın enkaz alanlarını kullanıyoruz. Akredite olan ekiplerimiz, ulusal ve uluslararası afetlerde AFAD koordinasyonunda görev alıyor.” dedi.

CEKUT’un ilk gönüllülerinden ve Ankara ekibinde yer alan Kentsel Arama ve Kurtarma Eğitmeni Serhat Turan ise, “Bir olay olduğunda insanları televizyonda gördüğüm anda içim parçalanıyordu. Bu işin bir ekip işi olduğunu biliyordum ve Bakanlığımızda bu oluşum olduğunu duyar duymaz ilk katılanlardan biri oldum” dedi.

CEKUT, ülkemizdeki doğal afetlerde etkin rol üstlenerek, hızlı ve etkili müdahale kapasitesi ile toplumun güvenliğini sağlama yolunda önemli bir adım atmıştır. Tamamı gönüllü ceza infaz kurumu personelinden oluşan bu ekip, doğal afetlere karşı hazırlıklı ve kararlı bir şekilde göreve hazır bekliyor.
 

Fotoğraflar