Tarihçe;
1999 yılında meydana gelen depremler sonrasında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü personelinin afet bölgesinde görev almasıyla birlikte 15.05.2000 yılında Genel Müdürlüğümüz tensipleriyle Afyonkarahisar Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde ilk CTE Arama ve Kurtarma (CEKUT) Ekibi kurulmuştur. İl Sivil Savunma Müdürlüğü koordinesinde arama ve kurtarma faaliyetlerine, tatbikatlara ve eğitimlere katılmış olan CEKUT Ekibimiz ilk arama ve kurtarma faaliyeti olarak 2002 yılında 27 personel ile Afyonkarahisar ili Sultandağı ilçesinde meydana gelen depremde görev almıştır.
Genel Müdürümüz Enis Yavuz YILDIRIM’ın talimatı ile 2013 yılında Tekirdağ CEKUT Ekibi, 2016 yılında Erzurum ve Adana CEKUT Ekipleri oluşturulmuş olup ekiplerimizin güçlendirilmesi, afetlere etkin şekilde müdahale edebilmesi ve kapasitelerinin artırılması amacıyla Genel Müdürlüğümüzce sağlanan ödenekle arama kurtarmaya ilişkin gerekli teçhizat ve malzemeler temin edilmiştir.
Akabinde 2016 ve 2017 yıllarında Genel Müdürümüzün talimatları üzerine İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı tarafından düzenlenmiş olan “Ürün ve El Sanatları Ankara Fuarlarında” CEKUT Ekiplerimiz görevlendirilmiş olup malzeme, ekipman ve arama köpeğimizin tanıtımı yapılmıştır.
30 Ekim 2020 yılında İzmir’de meydana gelen deprem sonrasında Afyonkarahisar, Tekirdağ, Erzurum ve Adana ekiplerine ilave olarak İstanbul (Marmara ve Maltepe), İzmir (Aliağa) ve Ankara’da (Sincan) kurulan yeni ekipler ile kapasitemiz artırılmıştır.
5 Ekim 2021 yılında Genel Müdürlüğümüz bünyesinde CTE Arama ve Kurtarma (CEKUT) Bürosu kurularak kurumsal kimliğe bürünmüş olup profesyonellik yolunda adımlar atılmıştır. 2022 yılı itibari ile CTE Arama ve Kurtarma (CEKUT), Personel Daire Başkanlığı İnsan Kaynakları Geliştirme Bürosunda faaliyetlerine devam etmektedir.
CTE Arama ve Kurtarma Ekiplerinin Misyonu
CEKUT ekiplerinin misyonu kurumsal ihtiyacın karşılanması noktasında kurumlarımızda meydana gelebilecek afet ve acil durumlara müdahale etmek ve toplumsal boyutta yaşanabilecek afetlere AFAD koordinesinde katılım sağlayarak afeti en etkin şekilde yönetmek ve destek olmaktır.
CEKUT ekiplerimiz afet ve acil durumlarda topluma hizmet etmeyi temel görevi olarak benimseyip sorumluluk alarak dayanışma bilincini artırmayı hedeflemektedir.
CEKUT Ekiplerinin Oluşumu
CEKUT ekiplerimiz Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüzün tensipleriyle merkez ve taşra teşkilatında görevli personelden oluşan ve gönüllülük esasıyla çalışmalarını yürüten uzman kişilerden oluşmaktadır. CEKUT ekiplerine dâhil olmak isteyen personelimiz cekut.adalet.gov.tr sitesi üzerinden “Gönüllü Olmak İstiyorum” anketi ile gönüllülük başvurusunda bulunabilirler.
Gönüllü personelimiz; her koşulda hesap verilebilirlik ilkesiyle hareket edeceğinin bilincinde olan, kendilerine verilen yetki ve kaynakları yerinde kullanan, afet ve olağanüstü durumlarda kriz yönetimine sahip olan ve her canlının yaşam hakkına saygı duyan bireylerden oluşmaktadır.
CEKUT ekiplerimiz teşkilatlanma çalışmaları neticesinde Türkiye geneline konuşlanmış olup ülkemizde meydana gelebilecek afet ve acil durumlara etkin müdahale edebilmek amacıyla 7 ana lojistik deposuna sahiptir. Bu depolarda afet türüne göre arama kurtarma ekipmanları ile teçhizatları barındırılarak afete en kısa sürede ve en etkin şekilde müdahale yapılması hedeflenmektedir.
Eğitim ve Yetkinlikler
Gönüllülük başvurusunda bulunan personel ilk yardım eğitimlerinin yanı sıra Genel Müdürlüğümüzce belirlenmiş zaman dilimlerinde arama ve kurtarma faaliyetlerine yatkınlık durumunun değerlendirilmesi ve arama kurtarmaya dair temel yetkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen Depremde Arama ve Kurtarma Eğitimine katılım sağlayarak CEKUT Destek Gönüllüsü olmaya hak kazanır.
Genel Müdürlüğümüzün il ve bölge planlamaları, kişinin arama kurtarma faaliyetlerinde başarılı ve istekli olması hususları göz önünde bulundurularak gönüllü personel, Hafif Seviye veya Orta Seviye Kentsel Arama Kurtarma eğitimleri sonrasında akreditasyon sürecine dâhil olur ve CEKUT Arama ve Kurtarma Personeli olarak gönüllülüklerine devam edebilir.
CEKUT gönüllüleri, uzun süreli operasyonlarda ve zor şartlarda görev yapacağından bu şartlara uyum sağlaması adına, eğitimlerimiz genellikle çadır konaklama şeklinde gerçekleşmektedir. Genel Müdürlüğümüzce planlanan il, bölge durumuna ve akreditasyon sınavının gerçekleşeceği enkaz sahasına göre eğitim yeri belirlenmektedir.
Tüm akreditasyon seviyeleri için yılda birer hafta olmak üzere hatırlatma eğitimi, yerel ve ulusal seviyede tatbikatlarla ekiplerin bilgilerinin güncel tutulması, birlikte hareket edebilme kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve kapasitelerinin artırılması hedeflenmektedir.
Ayrıca branşlaşma çalışmaları kapsamında akreditasyon eğitimlerini tamamlayan CEKUT gönüllülerinin; Yangınlara Müdahale, Arazide Arama ve Kurtarma, Akarsu ve Selde Arama Kurtarma, Temel Kış Dağcılığı ve Çığda Arama Kurtarma eğitimlerine dâhil edilmesi ve farklı alanlarda yetkinlik sahibi olmaları sağlanmaktadır.
Gerçekleşen Faaliyetler ve Operasyonlar
1. 2021 yılı içerisinde Antalya ve Muğla İllerinde meydana gelen orman yangınları ile mücadele çalışmalarında 12 gün süreyle 110 personel görev almıştır.
2. 2022 yılı içerisinde Afet ve Acil Durum Başkanlığının (AFAD) talepleri doğrultusunda, İstanbul İlinde kötü hava koşulları sebebiyle meydana gelen olaylara müdahale çalışmalarına destek vermek amacıyla 10 personel görev almıştır.
3. Marmaris’te başlayan ve kontrol altına alınmasında zorluk yaşanan orman yangınına müdahale sürecine 22 Haziran 2022 tarihinde Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından gelen destek çağrısı üzerine, 74 personel ve 10 araç ile 5 gün süreyle katılım sağlanmıştır.
4. 03 Ekim 2022 tarihinde Afyonkarahisar İli Emirdağ İlçesinde kayıp şahsı arama çalışmalarına 4 araç ve 11 personel ile katılım sağlanmıştır.
5. 06 Şubat 2023 tarihli Merkez üssü Kahramanmaraş İli Pazarcık ve Elbistan İlçelerinde gerçekleşen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde 326 personel, 33 araç ile görev alınmıştır. Ekiplerimizin özverili çalışmaları neticesinde Malatya ilinde 1, Kahramanmaraş ilinde 33, Hatay ilinde 7 olmak üzere toplam 41 vatandaşımıza sağ olarak kurtarılmış olup sağlık ekiplerine teslim edilmiştir. Ayrıca; depremden etkilenen illerde yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sonucunda, vefat eden 219 vatandaşımıza ulaşılarak ilgili birimlere tahliyeleri gerçekleştirilmiştir.
6. 24 Mart 2023 tarihinde Ankara ili Pursaklar ilçesinde meydana gelen kayıp vatandaşı arama çalışmalarına 3 araç ve 10 personel ile destek verilmiştir.
7. 09 Temmuz 2023 tarihli Batı Karadeniz Bölgesinde gerçekleşen sel felaketinde AFAD Başkanlık tarafından göreve çağrılan CEKUT Ekipleri Bartın İl merkezi, Zonguldak İli Devrek İlçesinde gerçekleşen su taşkınlarının tahliyesinde ve Bolu tünelinin Düzce çıkışında yaşanan heyelanda 7 ekip, 39 personel ve 6 araç ile görev alınmıştır.
Ayrıca; ekiplerimizin bölgede yapmış olduğu çalışmalar sonucunda; taşkın riski taşıyan noktalarda (köprü, menfez vb.) iş makinesi yardımıyla önlem alınmış, nöbet tutulmuş ve su taşkınlarının yaşandığı kısımlarda motopomp ve dalgıç pompa yardımıyla taşkın suyun tahliyesi çalışmalarına destek verilmiştir.
8. 10 Ağustos 2023 tarihinde Ankara İli Susuz bölgesinde meydana gelen kayıp vatandaşı arama çalışmalarına 2 araç ve 11 personel ile katılım sağlanmıştır.
9. 22 Ağustos 2023 tarihinde Çanakkale İlinde meydana gelen orman yangınları ile mücadele çalışmalarında 2 gün süreyle 14 araç ve 91 personel görev almıştır.
10. 19-20 Kasım 2023 tarihlerinde Bolu İlinde meydana gelen olumsuz hava koşulları nedeniyle kapanan tali yolların ulaşıma açılmasında ve bölgede mahsur kalan vatandaşlara yardım etmek üzere 5 personel görev almıştır.
11. 31 Temmuz 2024 tarihinde Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu yakınlarında çıkan orman yangına müdahale çalışmalarında 1 araç ve 11 personel görev almıştır.
12. 22-23 Ağustos 2024 tarihlerinde Kızılcahamam İlçesinde meydana gelen orman yangınları ile mücadele çalışmalarında 2 araç ve 11 personel görev almıştır.
13. 21-22 Ocak 2025 tarihlerinde Bolu ili Kartalkaya mevkiinde meydana gelen Otel yangınına müdahale çalışmalarında 2 gün süreyle 1 araç 9 personel görev yapmıştır.
CEKUT Ekiplerimizin Katılmış Olduğu Tatbikatlar
1. 2022 Erzurum Kış Tatbikatı,
2. 2022 İstanbul Tahliye, Yerleştirme ve Planlama Tatbikatı,
3. 2022 Antalya Orman Yangınları Tematik Tatbikatı,
4. 2022 Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Ankara Kentsel Arama ve Kurtarma Tatbikatı,
5. 2022 TAMP Kapsamında İzmir Kentsel Arama ve Kurtarma Tatbikatı,
6. 2023 Ankara 33 ülkenin katılım sağladığı Uluslararası ERE-SIMEX Tatbikatı,
7. 22-24 Eylül 2023 Bolu Doğada Arama ve Kurtarma Semineri ve Tatbikatı,
8. 30 Ekim 2023 İzmir Depremi Anma Töreni Etkinlikleri ve Tatbikatı,
9. 06 Şubat 2024 Kahramanmaraş Anma Töreni Etkinlikleri ve Tatbikatı,
10. 29 Ağustos 2024 Erzurum Bölgesel Arama ve Kurtarma Tatbikatı,
11. 20-21-22 Eylül 2024 tarihlerinde Bolu Seben ilçesinde 3. Ulusal Dağ Arama ve Kurtarma Tatbikatı,
12. 27-28-29 Eylül 2024 tarihlerinde Düzce Topuklu Yaylasında AFAD İç Anadolu Bölgesel Koordinasyon kampı,
13. 02 Ekim 2024 tarihinde Bilecik Bölgesel TAMP Tatbikatı,
14. 02 Ekim 2024 tarihinde Afyonkarahisar Bölgesel TAMP Tatbikatı,
15. 17 Ekim 2024 tarihinde Afyonkarahisar E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü-tutuklulara yönelik deprem tatbikatı,
16. 01 Kasım 2024 tarihinde Ankara Bölgesel TAMP Tatbikatı,
17. 12 Kasım 2024 tarihinde Ankara İli Bölge Düzeyi Tatbikatı,
18. 12-13 Kasım 2024 tarihinde Bolu İli Bölge Düzeyi Tatbikatına katılım sağlanmıştır.
Ekiplerimiz ortak kurum ve kuruluşlar ile yapmış olduğu iş birlikleri neticesinde kısa vadede güzel başarılar elde etmiş olup paydaşlar ile ortak çalışmalar devam etmektedir.
Ekiplerimizin Aldığı Eğitimler
• CEKUT Depremde Arama ve Kurtarma Eğitimi,
• CEKUT Hafif Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma Eğitimi,
• CEKUT Hafif Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma Akreditasyon Eğitimi
• CEKUT Orta Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma 1. Modül Eğitimi,
• CEKUT Orta Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma 2. Modül Eğitimi,
• CEKUT Orta Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma 3. Modül Eğitimi,
• CEKUT Orta Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma 4. Modül Eğitimi,
• CEKUT Orta Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma Akreditasyon Eğitimi,
• CEKUT Temel Kış Dağcılığı ve Çığda Arama Kurtarma Eğitimi,
• CEKUT İleri Kış Dağcılığı ve Çığda Arama Kurtarma Eğitimi,
• CEKUT Ekipleri Yangınlara Müdahale Eğitimi,
• CEKUT Kentsel Arama ve Kurtarma Eğitici Eğitimi,
• CEKUT Arazide Arama ve Kurtarma Temel Seviye Eğitimi,
• CEKUT Arazide Arama ve Kurtarma Orta Seviye Eğitimi,
Ekipman ve Teknolojik Altyapı
Kentsel arama ve kurtarma eğitimleri ve operasyonları kapsamında; sismik akustik dinleme cihazı, akrobatik görüntüleme cihazı, hava yastıkları, hidrolik kaldırma ünitesi, kesme – ayırma setleri, delici – kırıcı, beton kesme makinesi, ağaç kesme motoru, jeneratör, kesintisiz iletişim cihazları, teknik barınma malzemeleri vb. kullanılmaktadır.
Arazide arama ve kurtarma eğitimleri ve operasyonları kapsamında; GPS cihazı, GPS takip programı, arama faaliyetlerinde kullanılan drone, pusula, UHF, VHF, HF çıkış yapabilen ve kesintisiz iletişimi sağlayan mobil ve sabit telsizler, dağcılıkta kullanılan iniş, tırmanış ve emniyet almada kullanılan malzemeler, iple erişim malzemeleri, teknik barınma ekipmanları vb. kullanılmaktadır.
Kış temel dağcılığı ve çığda arama kurtarma eğitim ve operasyonları kapsamında, arama cihazlarından çığ sondası, kar altı sinyal alıcı – verici yer tespit cihazı ile kurtarma faaliyetlerinde kullanılan malzemelerden kar küreği, kar kazığı, buz kramponu, buz kazması, kar plakası, buz vidası ile kış şartlarına uygun olan teknik barınma ekipmanları vb. kullanılmaktadır.
Yangınlara müdahale eğitim ve operasyonları kapsamında; temiz hava solunum seti, duman tahliye fanı, yangın söndürme cihazları, müdahale esnasında kullanılan kıyafetler vb. kullanılmaktadır.
Akarsu ve Sel operasyonlarında ise su tahliyesinde kullanılan motopomp, dalgıç pompa ile arama faaliyetlerinde kullanılan şişme bot, deniz motoru, sel sondaları vb. ekipmanlarımız mevcuttur.
Tüm bu malzemelerimize ek olarak bölgede görev yapan personelin kapasitesine ve operasyon türüne göre kişisel koruyucu donanım ve ekipmanlarımız 7 bölgede belirlenen ana depolarımızda hazır bulundurulmaktadır.
Ayrıca CEKUT Bilgi Sistemi sayesinde CEKUT üyesi personelin almış olduğu eğitimlerin ve sertifikaların, katıldığı tatbikatların, gerçekleştirilen operasyonların, yeni gönüllülük taleplerinin ve envanterde bulunan malzemelerin idaresinin gerçekleştirilebildiği ‘‘cekut.adalet.gov.tr’’ internet sitesi hizmete girmiştir.
Toplumsal Katkı ve Kurumsal Dayanışma
CEKUT Ekiplerinin sadece acil durumlar için değil, aynı zamanda toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinde de önemi yadsınamaz bir gerçektir. Gerçekleşmiş olan her eğitim neticesinde kurumlardan veya gönüllü personelimizden geri bildirim alınmakta olup bu geri bildirimler sayesinde kurum içinde veya kurumlar arasında dayanışmanın güçlendiği, personelin birbirine olan güven duygusunun geliştiği ve aynı zamanda görev yapılan kuruma olan inancın da arttığı tespit edilmiştir.
Eğitimlere devam eden her gönüllü personelin yalnızca iş hayatında değil, aile ve sosyal hayatında da olumlu yönde gelişmeler gözlemlenmektedir. Aldıkları ilk yardım ve yangın bilgisi eğitimleri ile temel afet bilinci kazanan gönüllü personelimiz ve yakın çevresi bu bilinç doğrultusunda gündelik hayatlarında gerekli önlemleri almaktadır. Herhangi bir afet durumunda ilk 72 saat oldukça önem arz etmektedir. Bu altın saatler bilinçli vatandaşlar tarafından çok iyi yönetildiğinde, afet bölgesine gelecek olan ekiplerden daha önce müdahalede bulunmakta ve hayat kurtarabilmektedir. CTE Arama Kurtarma Ekipleri olarak bu toplumsal bilincin oluşmasını, gelişmesini ve daha fazla kişiye ulaşmasını hedefleyerek gerçekleştirdiğimiz her faaliyetle personelimizin farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz.