Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ceza İnfaz Kurumları 12. Yıllık Değerlendirme Toplantısı, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla başladı.
Antalya’da başlayan 12. Yıllık Değerlendirme Toplantısı dört gün sürecek. Programın açılışında konuşma yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “12.’sini gerçekleştirdiğimiz Ceza İnfaz Kurumları Yıllık Değerlendirme Toplantımız hayırlı olsun. Bu değerlendirme toplantılarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle burada uygulamadan kaynaklanan sorunların idarecilerimiz tarafından bir araya gelerek, birlikte konuşulması, tartışılması, sorunlara çözüm üretme amacıyla gerek yasal düzenlemelere gerek uygulamalara ışık tutacak görüşlerin burada birlikte ifade edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.” diyerek sözlerine başladı.
Bakan Tunç, Irak’ın kuzeyinden gelen şehit haberi hakkında, “Tabii dün aldığımız haberle yüreklerimiz yine dağlandı. Irak'ın kuzeyinde bölücü terör örgütü mensupları tarafından yapılan saldırıda şehit olan askerlerimiz var. Mekanları cennet olsun. Ailelerine baş sağlığı diliyorum. Milletimize baş sağlığı diliyorum. 6 askerimiz de yaralı. Yaralı askerlerimizin tedavileri devam ediyor. Onlara da acil şifalar diliyorum. İnşallah sağlıklarına da bir an önce kavuşurlar.” dedi.
“Ceza İnfaz Sisteminin Amacı Suçluları Yeniden Topluma Kazandırmaktır”
Bakan Tunç, ceza infaz sisteminin temel amacının suçluların yeniden topluma kazandırılması olduğunu dile getirerek, Ceza infaz sisteminin amacı yalnızca suçluyu cezalandırmak değil aynı zamanda suçluları yeniden topluma kazandırmak ve toplumu suçtan korumaktır. Bunun yanında ceza adaleti sistemi hükümlünün o cezayı çekerken temel hak ve özgürlüklerini ihlal etmeden infazını amaçlar. Çünkü çağdaş ceza adaleti sistemi, cezaların infazını; insan onurunu zedelemeden hukuka, anayasa ve kanunlara uygun bir şekilde gerçekleştirmek, hukuk devletinin bir gereğidir.” dedi.
Bakan Tunç konuşmasının devamında standartlara uymayan ceza infaz kurumları yerine çağa uygun ceza infaz kurumları yapıldığını dile getirdi. 2002 yılından itibaren standartlara uymayan 392 ceza infaz kurumunu kapattıklarını vurgulayarak, Sinop, Diyarbakır ve Ulucanlar'ın bir müze olarak yaşatılmasının ve gelecek kuşaklara gösterilmesinin önemli olduğunu söyledi. Fiziki şartların yanı sıra insan kaynağını da güçlendirmeye devam ettiklerini ifade eden Tunç, 2002 yılında ceza infaz kurumlarında görevli personel sayısının 25 bin 407 olduğunu, 2023 itibarıyla personel sayısını 77 bin 330'a çıkardıklarını aktardı.
"Bakanlık İletişim Uygulaması" Hayata Geçiyor
Yenilikçi dijital teknolojileri ceza adalet sistemine kazandırdıklarını belirten Bakan Tunç, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS), Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu Projesi (ACEP), Bireyselleştirilmiş Personel Eğitim Sistemi (BİPES) gibi uygulamaları ceza adaleti alanında aktif olarak kullandıklarını söyledi. ACEP kapsamında yakın zamanda hayata geçirilecek ‘Bakanlık İletişim Uygulaması’nın, kendilerine olan öz güveni en net şekilde ortaya koydukları uygulama olacağını dile getiren Bakan Tunç, şunları kaydetti: "Uygulamayla hükümlüler, herhangi bir personele ihtiyaç duymaksızın ve bir denetime tabi olmadan, bakanlığımıza doğrudan sesli, görüntülü veya yazılı olarak şikâyet ve önerilerini iletebilecekler. Bu uygulama, ceza infaz sisteminin geldiği öz güveni göstermenin yanı sıra insan hak ve onurun korunması alanında dünyada eşi olmayan önemli bir güvence sağlayacaktır. Hiçbir aracı olmadan oradaki hükümlümüz direkt şikayetini bakanlığımıza iletebilecektir. Tabii ki bu şikayetler değerlendirilecek. Geriye dönüşler yapılacaktır. Nedir bu talep, nedir bu şikâyet, nedir işin aslı diye. Elbette ki bu iddialar değerlendirilecek. Bu uygulamayı da önemsiyoruz. Uygulamanın altyapı çalışmaları tamamlandı. Kısa süre içerisinde aktif hale getireceğiz." dedi.
“CEKUT’u Depremdeki Fedakarlığı Nedeniyle Kutluyorum”
CTE Arama Kurtarma Ekibi’nin (CEKUT) 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen asrın felaketinde depremin ilk gününden itibaren çalışmalarından söz eden Bakan Tunç, “Onların gerçekten canhıraş bir şekilde mücadelesini biraz önceki videoda da tekrar hatırlamış olduk. 326 CEKUT Personeli özellikle Kahramanmaraş bölgesinde daha yoğun çalıştılar. Orada 41 canımızı enkaz altından canlı olarak kurtardılar ve vefat eden vatandaşımızı da enkaz altından çıkardılar. 326 CEKUT personelimizi ben buradan tekrar kutluyorum, başarılar diliyorum. Onların özellikle depreme ve afetlere daha hazırlıklı olması anlamında daha da güçlendirmenin çalışmalarını yapacağız. Çünkü ceza infaz kurumu memurlarımızın bu anlamda istekli olduklarını da görüyoruz. Benim bölgem Bartın'da da bir sel olmuştu yaz döneminde. Hemen koşup geldiler. Dolayısıyla sel ve yangın felaketlerinde afet bölgelerine koşup gittiler. Deprem bölgesinde de büyük fedakârlık yaptılar. O nedenle CEKUT Arama Kurtarma’yı AFAD koordinasyonuyla belki de Türkiye'nin en güçlü arama kurtarma ekibi yapabiliriz.” dedi.
"İnfaz Kurumlarında 1 Milyon 480 Bin Kitap Bulunuyor"
Bakan Tunç, ceza infaz kurumlarında okuma yazma, sosyal ve kültürel kurslar, din eğitimi ve mesleki eğitimi alanlarında kurslar düzenlediklerini ifade ederek, 2023 yılında 2 bin 505 kişinin ceza infaz kurumuna girdikten sonra okuryazar hale geldiğini söyledi. Toplam 59 bin 969 hükümlü ve tutuklunun öğrenimlerine devam ettiğini belirten Tunç, infaz kurumlarında bulunan kütüphanelerde hükümlülerin kullanımına tahsis edilmiş yaklaşık 1 milyon 480 bin kitap bulunduğunu belirtti.
Tunç, hükümlülerin meslek edindirilmesine yönelik faaliyetlere de önem verdiklerinin altını çizerek, tekstilden, mobilyaya, gıdadan tarımsal işletmelere varıncaya kadar birçok alandaki fabrikalar ve atölyelerde 30 bin 548 hükümlünün üretim faaliyetlerine katıldığını, ülke ekonomisine katkı sunduğunu, aynı zamanda meslek öğrendiğini ifade etti.
Bakan Tunç, “Bu programın hayırlı olmasını diliyorum. Düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ev sahipliğinden dolayı Antalya Başsavcımıza, komisyon başkanımıza, bölge başsavcımıza, bölge komisyon başkanımıza ve Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’mızın çok kıymetli mensuplarına huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Görevlerinizde hepinize üstün başarılar diliyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Açılışta, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da bir konuşma yaptı. Konuşmasında, “Sözlerimin başında Irak’ın kuzeyinde hain bir saldırıyla şehit olan kahraman Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Yine sözlerimin başında 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanılan asrın felaketinde vefat eden personelimize Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine ve tüm vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu çerçevede bugün başlayan ceza infaz kurumları değerlendirme toplantımızda kurumlarımızın geçtiğimiz bir yıllık değerlendirmesini, uygulamada karşılaştığımız aksaklıkları ve sorunları genel müdürlük yöneticilerimizle, kurum yöneticilerimizi bir araya getirmek suretiyle birlikte değerlendirme imkânı bulacağız. Bu çerçevede önümüzdeki yıl ortaya konacak hedefleri de katılımcılarla birlikte değerlendirmiş olacağız. Böylece, Sayın Adalet Bakanımızın direktifleri doğrultusunda genel müdürlüğümüzce ortaya konulan genel politika ve uygulama standartları, sahada bu işin asıl uygulayıcıları olan kurum yöneticilerimizle birlikte değerlendirilecek ve somutlaşmış olacak.” ifadelerini kullandı.
Genel Müdür Yıldırım, ceza infaz sisteminin en önemli hedefinin, hükümlü ve tutukluların kurumlarda geçirdikleri süreleri kayıp olmaktan çıkarıp, topluma yeniden kazandırmak olduğunu dile getirdi. Konuşmasının devamında, “Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Sayın Bakanımızın ve bakanlığımızın insanı eksenine alan politikalarını ceza infaz kurumlarına yansıtmak, bu anlayışla hareket edebilecek bilgi ve donanıma sahip personeli yetiştirmek ve eğitmek en temel yönetim politikamızdır. Bu amaçları yerine getirebilmek için Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğümüz, asayiş, personel, projeler ve dış ilişkiler, yetişkin ve hükümlü eğitimi, denetimli serbestlik, bütçe ve inşaat, sağlık ve kurumsal iletişim gibi kapsamlı alanlarda Sayın Bakanımızın direktifleri ve Sayın Bakan Yardımcılarımızın destekleri ile önemli faaliyetler yürütmektedir. Sürdürülen bu faaliyetleri uluslararası standartlara ve gelişmiş infaz sistemlerinde ortaya konulan uygulamalara muadil olduğunu ifade etmek isterim. Bu çalışmaların karşılığını ulusal ve uluslararası alanda aldığımız ödüllerle görmek, genel müdürlüğümüz çalışanları ve bizleri onurlandırmaktadır. Toplantımıza yoğun mesaisinden zaman açarak teşrif etmek suretiyle, kurumsal faaliyetlerimizin ehemmiyetini bizlere bir kez daha hatırlatan ve toplantıya teşrifleriyle kurum yöneticilerimizin motivasyonunu artıran Adalet Bakanımıza ve siz değerli misafirlerimize şükranlarımı sunuyor, yüksek heyetinizi saygıyla selamlıyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmalarının ardından Adalet Bakanı Tunç ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, 2024 yılında emekliye ayrılacak ceza infaz kurumu müdürlerine plaket takdim etti.
Törene, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, Yargıtay 10. Ceza Dairesi Üyesi Mehmet Fatih Belviranlı, Danıştay 7. Daire Üyesi Abdullah Aygün, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Turan Kuloğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanı İbrahim Şahin, Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Yılmaz, Namık Kemal Varol, Banu Demirci Altay ve Hasan Akceviz, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Tutar ve Prof. Dr. Emrah Akbaş, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Erdal Yerdelen, Antalya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Çevik Köken, daire başkanları ve tetkik hâkimleri katıldı.