Disiplin ve Ödül Prosedürlerinin Geliştirilmesi Projesi Yuvarlak Masa Toplantısı Yapıldı

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Avrupa Konseyi’nin teknik desteği ile yürütülmekte olan “Hükümlü/Tutuklulara Yönelik Disiplin ve Ödül Prosedürlerinin İyileştirilmesi Projesi Yuvarlak Masa Toplantısı” Ankara’da gerçekleştirildi.

Türkiye’deki Hükümlü/Tutuklulara Yönelik Disiplin ve Ödül Prosedürlerinin İyileştirilmesi Projesi kapsamında yapılan toplantıda, hükümlü ve tutukluların iyileştirilmesine katkıda bulunacak etkili ve standart hale getirilmiş disiplin ve ödül uygulamalarının geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda konuşma yapan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım; “Ceza hukukunun temel felsefesi, cezalandırmanın temel amaçlarını yerine getirmek açısından ceza infaz sistemleri görevlerini ifa ederken, değişen zamana paralel olarak bu amaçlarda değişiklikler görüyoruz. Modern ve insan odaklı yönde değişiklikler görüyoruz. Bu değişikliklerin bir gereği olarak da infaz sistemleri kendilerini değiştirmek zorundadır. Biz, ceza infaz sistemindeki bu değişiklikleri bir taraftan iç dinamiklerimiz üzerine yapmaya çalışırken diğer taraftan da değişim sürecinde en büyük destekçimiz ve argümanımız yaptığımız uluslararası projelerdir.” diyerek sözlerine başladı.

“Avrupa Sistemleri İçerisinde Sayısal Olarak En Büyük Sistemi Yönetmeye Çalışıyoruz”

Genel Müdür Yıldırım konuşmasının devamında; “Bugün bu proje vasıtasıyla ceza infaz kurumlarımızdaki ödül ve ceza sistemiyle ilgili yeni bir uygulamanın eşiğindeyiz. Böyle uluslararası tecrübeleri sistemimize kazandırma çabası içerisindeyiz. Türk ceza infaz sistemi sayıları itibarıyla, oldukça büyük bir cesareti ifade ediyor. Avrupa sistemleri içerisinde sayısal olarak en büyük sistemi yönetmeye çalışıyoruz. Türk Ceza İnfaz Sistemi, 300 bine yakın hükümlü tutuklu, yaklaşık 80.000 personelle yönetilen dev bir organizasyondur.” dedi.

Ayrıca, Türk Ceza İnfaz Sisteminin büyüklüğünden dolayı hantallaşmadığını ifade eden Yıldırım, ceza infaz sisteminin özellikle son yirmi yılda değişime ve gelişime açık olduğunu dile getirerek, bu değişim ve dönüşümün aynı zamanda ceza infaz sisteminin değer yargılarına yansıdığını ifade etti.
Denetimli serbestlik faaliyetlerine de değinen Yıldırım şunları kaydetti; “Denetimli serbestlik, Türkiye’de yaklaşık 18 yıllık kurumsal geçmişi olan ve kalabalıklaşma sorununa bir çözüm olup, bir yandan da iyileştirme süreçlerini destekleyen işlevsel bir mekanizma görevini de üstlenmiştir.”

“Biz Devletlerin İnsan Hakları Algısı Açısından En Önemli Vitrininin Ceza İnfaz Kurumları Olduğunu Biliyoruz”

Genel Müdür Yıldırım, ceza infaz kurumlarında insan haklarının topluma yansıması açısından önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı;Ceza infaz sistemimiz, hukukun güçlendirilmesi, ayrımcılıkla mücadele ve demokrasi hedefinin en güçlü yansıması idealiyle hareket ediyor. Biz devletlerin insan hakları algısı açısından en önemli vitrininin ceza infaz kurumları olduğunu da biliyoruz. Ceza infaz kurumlarında iyileştirmeyi hedef alan anlayış içerisinde hareket ederken, insanlığı odak olarak almak gerekiyor. Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin topluma yararlı birey olarak tekrar topluma kazandırmanın süreçleri var. Bunlardan birisi de ceza infaz kurumları içerisindeki kurallara uymanın ya da uymamanın karşılığı olan ödül ve ceza sistemi. Bu projeyi bu kadar önemsememizin en önemli nedeni; bireysel motivasyon üzerinde hem kurallara uyma motivasyonu hem de topluma olumlu bir birey olarak geri dönme motivasyonu üzerinden ödül ve ceza sisteminin doğrudan etkili olduğuna olan inancımız.”

Genel Müdür Yıldırım konuşmasının sonunda, bu tür projelerin önemini belirterek, emek verilen tüm projelerin alandaki uygulamalarının takibinin yapıldığını dile getirdi. Yıldırım; “Bu vesileyle projeye katkı sağlayan ve bugün burada temsilcileri bulunan, Norveç’e, Belçika’ya, Hollanda’ya ve bu projede çatı kuruluşu olan Avrupa konseyine de projeye katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Emek verdiğimiz projelerden hiçbirini rafa kaldırılmış bir çalışma olarak terk etmek düşüncesinde değiliz. Yuvarlak Masa Toplantısını yaptığımız ödül ve ceza uygulamalarına ilişkin bu projenin sistemimize çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bugünkü toplantının özellikle mevzuat yönleri ve uluslararası olumlu uygulama örneklerini ortaya koyması açısından büyük faydalar sağlayacağına olan inancımla hepinizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Toplantıya, Norveç Ankara Büyükelçisi Andreas Gaarder, Hollanda Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nathalie Lintvelt, Belçika Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Christophe Lechat, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı William Massolın, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güngör, Adalet Bakanlığına bağlı üst düzey bürokratlar ile Genel Müdürlük yöneticileri katıldı.
 

Fotoğraflar