Genel Müdür Yıldırım, Ceza İnfaz Kurumlarında Mimari ve Teknolojik Dönüşümü Çalıştayına Katıldı
28 Nisan 2025

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından, 29-30 Nisan 2025 tarihlerinde Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ankara Eğitim Merkezinde “Ceza İnfaz Kurumlarında Mimari ve Teknolojik Dönüşüm” konulu çalıştay yapıldı. Çalıştay; Genel Müdürlük Daire Başkanlıkları, Cumhuriyet Başsavcılıkları, ceza infaz kurumu temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Modern, insan haklarına dayalı, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin etkin biçimde yürütülebildiği yeni nesil ceza infaz kurumları oluşturulması amacıyla düzenlenen çalıştayda; mevcut kurumların olumlu yönlerinden faydalanılması, uygulamada karşılaşılan eksikliklerin değerlendirilmesi ve yeni ihtiyaçlara yönelik projelerde revizyon yapılması hedefleniyor.

Çalıştayın açılışında, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım; “Bizim artık temel amacımız, 80’li ya da 90’lı yıllarda olduğu gibi kişiyi ceza infaz kurumundan firar ettirmeden cezasının sonuna kadar muhafaza etmek değil. Bu anlayış artık bizim için güncel olmayan, deyim yerindeyse bir ağıt haline gelmiş bir amaç. Türkiye’nin eski dönemlerinde bir kişiyi firar ettirmemek bir infaz başarısıydı. Ancak biz bugün modern infaz anlayışını uygulayacaksak; kişileri sosyal hayata daha güçlü şekilde kazandırmak istiyorsak, ceza infaz kurumlarını da bu amaca uygun hale getirmemiz gerekiyor. Tutuklu ve hükümlülerin ceza infaz kurumlarında daha fazla öfkelenerek, suç öğretisinin merkezine dönüşmüş bir ortamda yetişerek çıkmalarını istemiyorsak, öncelikle altyapımızı buna göre şekillendirmeliyiz. İşte bu nedenle, 2000’li yılların başından itibaren devletimiz 395 ceza infaz kurumunu inşa etti.” sözleri ile konuşmasına başladı.

“Önce Hedefleri Ortaya Koymak Lazım”

Genel Müdür Yıldırım, ceza infaz kurumlarında mimari ve teknolojik dönüşüm için yapılacak çalışmalarda öncelikli olarak bir hedef belirlenmesi gerektiğini ifade ederek; “Öncelikle bir ihtiyaç ve hedef belirlemek gerekiyor. Biz ne yapmak istiyoruz? Evet, önceliğimiz güvenliği sağlamak. Ancak doksanlı yıllarda temel amaç olan güvenlik artık bizim için asgari bir hedeftir. Bugün infazın başarısı, ceza infaz kurumlarında iyileştirme ve rehabilitasyonu sağlayacak alanlar oluşturmaktır. Eğitim birimleri, psikososyal servisler, iş ve meslek eğitimi alanları kuracağız. Çünkü ceza infaz kurumları aynı zamanda hükümlü ve tutuklulara meslek kazandıran kurumlardır. Bunun yanında kişisel gelişimi destekleyen alanları da ihmal etmeyeceğiz. Eğitim ve iyileştirme, infaz sistemimizin temel unsurlarındandır. Hükümlülerin sağlığı da önemli bir konudur. Bu nedenle sağlık birimlerine yer vereceğiz. Ortak sosyal etkinlik ve spor alanlarını da kuracağız. Ancak tüm bu alanları nereye ve nasıl yerleştireceğimizi belirlerken, toplumumuzun yapısını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak tasarım yapacağız.” dedi.

“Kaliteli ve işlevsel mekânlar, personel motivasyonunu artırır”

Yıldırım, ceza infaz kurumlarında yapılan mimari ve teknolojik dönüşümün yalnızca hükümlü ve tutuklular için değil, personel açısından da önemli kazanımlar sağlayacağını belirterek; “Kaliteli ve kullanışlı mekanlarda çalışan personelin daha motive bir şekilde çalışacağı gerçeğini gözden kaçırmamak gerekir. Ceza infaz kurumları, adı üstünde, olumsuz bir psikolojik etki yaratacaktır. Ceza infaz kurumlarını inşa ederken, hükümlü ve tutuklular üzerindeki iyileştirici ve rehabilitasyon etkisini, aynı zamanda disiplin sağlama işlevini gözetirken, personelimizin de bir çalışma alanına sahip olduğunu unutmamalıyız. Personelimize sosyal alanlar ve dinlenme alanları oluşturulması gerekmektedir. Sizin belirleyeceğiniz kurallar çerçevesinde çok daha etkili bir dinlenme sağlanabilir. Dolayısıyla, muhterem hazirun, bu ceza infaz kurumları hem cezaevlerimizin daha insani olmasını hem de hükümlü ve tutukluların sosyal hayata hazırlanması açısından güçlü bir altyapı oluşturulmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda, personelimizin çalışma konforunun ve kolaylığının artırılması, siz değerli yöneticilerimizin de ceza infaz kurumlarını daha iyi yönetebilmesine olanak tanıyacaktır.”  dedi.

Yıldırım konuşmasını; “Değerli arkadaşlar, ceza infaz kurumlarında kalan yükümlülerin yakınları suçlu değildir. Yakınları bir sebeple ceza infaz kurumunda bulunan kişiler, bu işin asıl mağdurlarıdır, asıl muhataplarıdır. Onların yaşamını bizim kolaylaştırmamız gerekir. Personelimize, yöneticileri olarak talimatım şudur: Dışarıdan gelen ziyaretçilere, bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olduklarını hissettirecek şekilde davranmalarını istiyorum. Onların yakınları, kardeşleri, çocukları, evlatları, eşleri bizim için oraya ziyarete geldiklerinde misafirdir; birinci sınıf ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Biz onlara hizmet veriyoruz. Devlet bu kaynakları, onlara da hizmet edelim diye bize tahsis ediyor. Hepimiz görev süremiz boyunca bu hizmeti yerine getiriyoruz. Görevler de tıpkı ömür gibi sınırlı. Ama inanınız ki aklınızda kalacak olan şey, bu görev süresi içinde değişim adına attığınız adımlar olacaktır. Aklınızda kalacak hizmetler, işte bu kalıcı hizmetlerdir. Bu yapıların, bu binaların bir çakıl taşını koyanların bile ülkeye, millete, devlete geleceğe dönük önemli bir hizmet sunduğunu da bu vesileyle ifade etmek isterim. Hepinizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum.” sözleri ile noktaladı.

Çalıştayda, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Banu Demirci Altay da bir konuşma yaptı. Konuşmasında; “Bu çalıştay teşkilatımız açısından yalnızca bir fikir alışveriş ortamı değil, geleceğe yönelik ortak bir yol harita oluşturulması bakımından da kritik bir dönüm noktasıdır. Çünkü bugünün infaz kurumları yarının daha güvenli ve sağlıklı toplumlarının temel taşıdır. Sonuç olarak burada ortaya konulacak her fikir, sunulacak her öneri, atılacak her adım insan haklarına saygılı, rehabilitasyonu esas alan çağdaş ceza infaz kurumları inşa etme hedefimize biraz daha yaklaşmamızı sağlayacaktır. Bu anlamda farklı bakış açıları ve disiplinlerden gelen katkılarla daha kapsayıcı, daha yenilikçi bir gelecek tasarlayacağımıza olan inancımız tamdır. Bu değerli organizasyonda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, çalıştayımızın verimli ve yol gösterici olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Çalıştaya; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden, Genel Müdür Yardımcıları Namık Kemal Varol, Hasan Akceviz ile Banu Demirci Altay, Daire Başkanları Neşe Tok Toptaş, Hüseyin Şık, Alperen Öztürk, Evren Akbey, Gökhan Köseoğlu, Ülkü Güneş Yüzügüllü, Serkan Başok ile Fatih Serkan Günaydın, Kontrolörler Kurulu Başkanı Çağdaş Yurt, Tetkik Hâkimleri Hasan Bıyık, Faruk Hançer, Kaan Yalçın, Tayfur Duran, Canan Karaaslan, Aykut Ersen ile Ömer Erbiz, Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığından; Başkan Yardımcısı Erdoğan Böcek, Daire Başkanı Fatih Nalçacı, Adalet Uzmanları Seda Arslan ile Cemal Bilir, Şube Müdürleri Serpil Süzen ile Ömer Faruk Ozan, Mimarlar Salim Çamlı, Selda Özcan ile Hümeyra Pınar Dinçer, Elektrik Teknikeri Hikmet Kayır, Dış paydaşlardan; Prof. Dr. Gültekin Yıldız, Prof. Dr. Arzuhan Burcu Gültekin, Prof. Dr. Arzuhan Burcu Gültekin, Prof. Dr. Tayfun Akın, Doç. Dr. Serhat Anıktar, Dr. Mimar Seda Meral, Hâkim Gökten Koçoğlu, Gazeteci Belma Şananer, Eğitim Merkezi yöneticileri, ceza infaz kurum müdürleri, genel müdürlük personeli ile genel müdürlük mimar ve mühendisleri katıldı.

Fotoğraflar