1.Bireysel Müdahale Programları
Bireysel müdahale programları; ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların kuruma kabul edildiği andan salıverilme sürecine kadar risk-ihtiyaç-uygunluk modeli doğrultusunda bireysel görüşme yöntemiyle yürütülen çalışmalardır. Bireysel müdahale programlarıyla; hükümlü ve tutukluların duygu-düşünce-davranışlarını fark etmeleri ve anlamaları, psiko-sosyal alanda yaşadıkları sorunlar karşısında uygun seçenekler üreterek kendilerini desteklemeleri amaçlanmaktadır. Bu kapsamda aşağıda yer verilen konulara yönelik müdahaleler yürütülmektedir.
a. Ruhsal Sorunlar
- Alkol ve madde bağımlılığı
- Depresyon
- İntihar
- Anksiyete
- Açıklanamayan bedensel belirtiler
- Konversiyon
- Uyku sorunları
- Yas
- Yaşam olaylarına bağlı ruhsal sorunlar
- Ruhsal travma
- Manik atak
- Psikoz
- Bilişsel bozukluklar
- Zihinsel yetersizlik (zekâ geriliği)
- Dikkat eksikliği hiperaktivite
- Antisosyal kişilik
- Borderline kişilik
- Sigara (tütün) bağımlılığı
b. Davranış Sorunları
- Dürtüsel davranışlar
- Saldırgan davranışlar
- Kendine zarar verme davranışı
- Takıntılı davranışlar
- Güvenli davranış eksikliği
c. Özel Durumlar
- Cinsel yönelimi farklı hükümlüler
- Sorunlu cinsel davranışlar
- Cinsel istismar
2. Grup Müdahale Programları
Grup müdahale programları; hükümlü ve tutukluların, kuruma kabulünden tahliyelerine kadar geçen sürede, çeşitli mesleki teknik ve yöntemler kullanılarak psikolojik ve sosyal sorunlarının çözümüne yönelik psiko-sosyal yardım servisi tarafından grup çalışması yöntemiyle yürütülen programlardır.
a) Genel Grup Müdahale Programları
Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Bilgilendirme Programı (SAMBA): Program; sigara, alkol ve madde bağımlılığı konularında bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup 8 oturumdan oluşmaktadır.
Öfke Kontrolü Programı: Program; öfke duygusunun anlaşılması ve yönetilmesi tekniklerinin geliştirilmesi amacıyla hazırlanmış olup 10 oturumdan oluşmaktadır.
Önce Düşün Müdahale Programı: Program, problemler hakkında düşünme ve yaşam koşullarında sorun çözme becerilerinin geliştirilmesi, bu becerilerin suç oluşturan davranış sorununa uygulanması ve gelecekte suç oluşturabilecek davranış riskinin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış olup 23 oturumdan oluşmaktadır.
Özel Gözetim ve Denetim Programı: Program; katılımcıların öfke ve diğer olumsuz duygularının farkına varmalarını, olumsuz duygularını yönetebilmeleri ve bu duygularını uygun şekilde ifade edebilmelerini sağlamak için desteklenmeleri amacıyla hazırlanmış olup 23 oturumdan oluşmaktadır.
Salıverilme Öncesi Mahkûm Gelişim Programı: Program; katılımcıların tahliyelerinden sonra sosyal anlamda uyum sağlayabilmeleri için iletişim, sorun çözme, uygun şekilde tartışma ve karar verme becerilerinin desteklenmesi yoluyla sağlıklı iletişim kurmaları amacıyla hazırlanmış olup 11 oturumdan oluşmaktadır.
b) Değerlendirme, Profil Araçları ve Rehabilitasyon Programları (DEPAR) Kapsamında Oluşturulan Müdahale Programları
İlgili müdahale programları kapsamında aşağıda yer verilen konularda hükümlü ve tutukluların bilgilendirilmesi ve suçun önlenmesi konusunda desteklenmelerinin yanı sıra personelin farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır.
Aile İçi Şiddet Müdahale Programı
Ayrılık Acısı Müdahale Programı
Ceza İnfaz Kurumlarında Aşırı Şiddet Yanlısı Adli Suçlar İçin Müdahale Programı
Cinayet İşleyen Hükümlülere Yönelik Müdahale Programı
Cinsel Dürtünün Kontrolüne Yönelik Müdahale Programı
Dürtüsel Davranışları Önleme Müdahale Programı
Hassas Tutuklu Hükümlü ile Çalışan Personele Yönelik Programı
İntiharı Önlemeye Yönelik Personelde Farkındalık Yaratma Programı
Kadın Hükümlüleri Destekleme Müdahale Programı
Terör Suçları Müdahale Programı
Travma ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu Müdahale Programı
c) Genel Müdürlüğümüz Tarafından Yürütülen İntihar ve İntiharın Önlenmesi Eğitim Programı
Ceza infaz kurumlarında intiharı önlemeye yönelik farkındalık sağlamak amacıyla Genel Müdürlüğümüzde görevli psikolog ve sosyal çalışmacılar tarafından “İntihar ve İntiharın Önlenmesi Eğitim Programı” her ceza infaz kurumu özelinde, uzaktan eğitim yoluyla düzenlenmektedir. Oluşturulan 13 kişilik çevrimiçi sınıflarda ceza infaz kurumlarında görev yapan; kurum ikinci Müdürü, idare memuru, sosyal çalışmacı, psikolog, öğretmen, sağlık memuru, infaz ve koruma başmemuru, infaz ve koruma memuru eğitime katılmaktadır.
Söz konusu müdahale programının içeriğinde; intihar kavramı, intihar girişimi, kendine zarar verme, ülkemiz ve diğer ülkelerin intihar yönüyle istatistikleri, intiharın belirtileri ve risk faktörleri, ceza infaz kurumlarında intiharın yüksek olduğu süreç ve durumlar, intihar riski durumunda yapılması gerekenler ile intihar ve intihar girişimi sonrası müdahale konuları ele alınmaktadır.