Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler başta olmak üzere çok sayıda felaket bölgesinde arama kurtarma çalışması yürüten CTE Arama ve Kurtarma Ekibi (CEKUT) liderlerine plaket verdi. Gerçekleşen görüşmeye Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Genel Müdür Yardımcısı Burak Ceyhan, Personel Daire Başkanı Cahit Cihad Sarı, Tetkik Hakimi Musa Ustaoğlu ve CEKUT ekip liderleri katıldı.
CEKUT ekip liderlerini Bakanlıkta kabul eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ekip liderleriyle tanıştı. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede Bakan Tunç, CEKUT yapılanması, eğitim sistemi, akreditasyon çalışmaları, ekipman kapasitesi hakkında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım’dan detaylı bilgi aldı. Afet bölgelerinde yürütülen arama kurtarma çalışmaları hakkında da bilgi alan Bakan Tunç, CEKUT ekip kapasitesinin artırılmasını ve ekiplerin daha da donanımlı hale getirilmesini ve ekip sayısının artırılmasını istedi. Bakan Tunç, CEKUT’un yaptığı çalışmaların daha kurumsal bir yapıya kavuşması ve mevzuat altyapısının oluşturulması için özel bir yönetmeliğin hazırlanması talimatını verdi. Doğal afetlerde arama kurtarma çalışmalarının önemine de değinen Tunç, Adalet Bakanlığının insan kaynakları yönüyle oldukça güçlü bir bakanlık olduğunu belirterek, CEKUT ekiplerinin en güçlü şekilde destekleneceğini dile getirdi.
Tunç, açıklamasında da şu ifadelere yer verdi:
“CEKUT ekibimiz şu anda 326 akredite personelden-gönüllüden oluşuyor. 2448 gönüllünün de şu anda eğitimleri devam ediyor. Eğitimler tamamlandığında bu kadro daha da güçlenmiş olacak. Toplam 19 ilde 21 ekip şeklinde koordine oldular. Bugüne kadar 326 personelle 28 araçla deprem bölgesinde Kahramanmaraş-Malatya ve Hatay illerimizde arama kurtarma çalışmalarına katıldılar. Ekiplerimiz deprem bölgesinde 41 vatandaşımızı enkaz altından sağ olarak kurtardı. CEKUT içerisinde kadın ekibimiz de var. 23 personelden oluşan kadın ekibimizi daha da güçlendirme gayreti içerisindeler. CEKUT, Ceza infaz kurumları içerisinde görev yapan infaz ve koruma memurlarımızdan ve diğer gönüllü personelden oluşuyor. Bu personelin sürekli eğitimleri yapılıyor ve arama kurtarmada kullanabilecek her türlü ekipmana sahipler.”
CEKUT ekibinin depremin ilk anından itibaren AFAD’la koordineli bir şekilde hareket ederek arama kurtarma çalışmalarına katıldığını dile getiren Tunç, “Bu başarıları nedeniyle CEKUT gönüllülerine başarı belgelerini verdik. Bugünde ekip başlarına plaketlerini takdim ettik.” şeklinde konuştu.
19 İl, 21 Ekip, 326 Gönüllü
1999 yılında meydana gelen depremler sonrasında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü personelinin afet bölgesinde görev almasının ardından 2000 yılında Genel Müdürlük çalışmalarıyla CEKUT kuruldu. İzmir depremi sonrasında ise yeniden yapılanmaya gidilerek, kurumsal ihtiyacın karşılanması ve toplumsal boyutta yaşanabilecek acil durum ve afetlere müdahale sürecine destek olunması amacıyla CEKUT 19 ilde yapılandırıldı. Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Ankara, Bilecik, Bolu, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Giresun, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Tekirdağ, Trabzon, Van, CEKUT Kadın Ekibi olmak üzere 21 ekip şeklinde oluşturuldu. 326 gönüllü personeli olan CEKUT ekiplerinin kullanımına tahsis edilen toplam 28 araç bulunuyor. 99 farklı kurumda CEKUT gönüllüsü görev bulunuyor. CEKUT ekipleri ‘‘Kentsel Arama ve Kurtarma, Doğada Arama ve Kurtarma, Akarsularda ve Selde Arama ve Kurtarma, Çığda Arama ve Kurtarma, Orman Yangınlarıyla Mücadele’’ eğitimi alıyor. CEKUT ekiplerin kapasitesini arttırılması çalışmaları kapsamında 2 bin 448 yeni arama kurtarma gönüllüsü personelin başvuruları alınarak eğitim çalışmalarına başlandı. Yeni katılan gönüllü personel ve ekipler için her türlü kişisel koruyucu donanım ve ekipmanları Bakan Tunç’un talimatı doğrultusunda temin edilecek.
23 personelden oluşan ‘‘CEKUT Kadın Ekibi’’ akreditasyon sürecini tamamlandığında kadınlardan oluşan ilk akredite arama ve kurtarma ekip olacağı öngörülüyor. CEKUT; AFAD akreditasyon sisteminde 1 Orta Seviye Akredite Ekip, 1 Hafif Seviye Akredite Ekip ve destek personel olarak görev alıyor.