Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer İstanbul Eğitim Merkezinde, Türkiye Yüzyılı’nda Ceza İnfaz Sisteminde Madde Bağımlılığına Yenilikçi Yaklaşımlar Paneli’ne katıldı.
Madde bağımlısı hükümlü ve tutuklulara yönelik olarak ceza infaz sisteminde yürütülmekte olan çalışmaları ve mevcut uygulamaları akademik tecrübelerden istifade ederek değerlendirmek amacıyla alanında uzman akademisyenler panelde bir araya geldi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, panelde yaptığı konuşmasına; “Bugün Ordinaryüs Profesör Sulhi Dönmezer Hocamızın adını taşıyan eğitim merkezinde sizlerle beraberiz. Hocamızın ceza mevzuatının yenilenmesiyle ilgili olarak çok önemli çalışmaları olmuştu. Buradan, eğitim merkezinden onu bir kez daha rahmetle anıyoruz. Ülkemizde uyuşturucuyla ve bağımlılıkla mücadelede yapılması gerekenlerle ilgili olarak akademisyenlerimizin, uygulayıcılarımızın, hâkimlerimizin, savcılarımızın ve infaz koruma personelimizin katılımlarıyla gerçekleşecek olan bu panelde çok önemli görüşler ifade edilecek, uygulamaya ve mevzuata ışık tutacak önemli fikirler burada ortaya çıkacaktır. Ben öncelikle emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Değerli yargı mensuplarımız, kıymetli hocalarımız, infaz ve koruma memurlarımız; gençlerimizi pençesine alan, yarınlarımızı tehdit eden toplumsal sorunların başında gelen uyuşturucu madde kullanımının sebepleri ve madde bağımlılığıyla mücadelede alınması gereken sosyal, hukuki ve tıbbi önlemleri bugün burada masaya yatıracağız. Özellikle infaz süreçlerinde madde bağımlılığı sorunuyla nasıl mücadele edilmesi gerektiğine dair akademisyenlerimizin ve uzmanlarımızın değerlendirmelerini dinleyeceğiz. Panelimizi düzenleyen Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüz ve bildirileriyle önemli açıklamalar, açılımlar getirecek akademisyen hocalarımız başta olmak üzere, emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum.” sözleri ile başladı.
“Kurtarılan Her Hayat Yalnızca Her Bir Bireyin Değil Bir Ailenin, Bir Toplumun ve Nihayetinde Bir Geleceğin Kurtuluşudur”
Bakan Tunç konuşmasının devamında, bağımlılıkla mücadelenin önemine değinerek; “Bu illetle topyekûn bir şekilde mücadele etmek hepimizin görevidir. Çünkü kurtarılan her hayat yalnızca her bir bireyin değil bir ailenin, bir toplumun ve nihayetinde bir geleceğin kurtuluşudur. Bu yönüyle uyuşturucuyla mücadele sıradan bir görev değil, tüm insanlığın onurunu koruma çabasıdır. Adalet Bakanlığı olarak uyuşturucu ile mücadelede bizim görevimiz, uyuşturucunun imali, ticareti ve kullanımı sonunda bu işe bulaşmış olanların cezalandırılması ve cezasının infazıyla ilgili bir konudur. Özellikle uyuşturucuyla bağlantılı olarak suç işleyip ceza infaz kurumuna giren kişilerin ceza infaz kurumunda bağımlılıkla mücadelesinin desteklenmesi önemli bir husustur. Bakanlık olarak infaz aşamasında bu kapsamda önemli çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
“Tedavi Merkezi İşlevini Destekleyecek Ceza İnfaz Kurumları Oluşturarak Sisteme Dahil Etmeyi Hedefliyoruz”
Bakan Tunç, oluşturulacak ve pilot uygulamanın devam ettiği rehabilitasyon tipi ceza infaz kurumlarının bağımlılıkla mücadeleye güç katacağını dile getirerek; “Cumhurbaşkanlığınca hazırlanan 2024- 2028 uyuşturucuyla mücadele, ulusal strateji belgesi ve eylem planında toplumu her türlü uyarıcı ve uyuşturucu madde kullanımından uzak tutmak nihai amacı doğrultusunda 15 gösterge ve 5 yıllık hedef belirlenmiştir. Gençlerimizi zehirleyen, toplumu ifsat eden, bağımlılıkla mücadele için Adalet Bakanlığı olarak yaptığımız çalışmaları Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun oluşturduğu bu strateji ve eylem planları çerçevesinde yürütüyoruz. Eylem planında Bakanlığımıza, ceza infaz kurumlarının zorunlu tedavi merkezi işlevini desteklemeye yönelik sürece dâhil edilmesi sorumluluğu yüklenmiştir. Bu sorumluluk doğrultusunda zorunlu tedavi merkezi işlevini destekleyecek ceza infaz kurumları oluşturarak sisteme dahil etmeyi hedefliyoruz. Yine aynı eylem planında yer alan ceza infaz kurumlarında bağımlılıkla mücadele sürecine hükümlü ve tutuklu ailelerinin dâhil edilmesi faaliyeti kapsamında önümüzdeki 4 yıl içerisinde 6 bin aileye ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca eylem planında, Bakanlığımız için uyuşturucu madde kullanımından dolayı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülere yönelik ayrı bir uyum programı oluşturulması hedefine de yer verilmiştir.” sözleri ile devam etti.
Bakan Tunç ayrıca, yükümlülerin bağımlılıkla mücadele ve yeniden topluma kazandırılması amacıyla kurulan Bağımsızlık Köyü’ne dikkat çekerek; “Bağımlılıkla mücadelenin bir başka boyutunu da hükümlünün ıslahında önemli bir yer teşkil eden denetimli serbestlik hizmetleri kapsamında ortaya koyuyoruz. Bu bağlamda sağlık kuruluşları, aile, gençlik, spor, il ve ilçe müdürlükleri, Yeşilay, belediyeler, üniversiteler başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu iş birliğinin en dikkat çekici örneklerinden biri de İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzün başlatmış olduğu bir çalışma olan Bağımsızlık Köyü projesidir. Bu proje Türkiye'de tarımla terapi yönteminin resmî kurumlarda kullanıldığı ilk proje olma özelliğini taşıyor. Bağımsızlık Köyü projesiyle bireysel görüşme, grup çalışması, seminer çalışmalarının yanı sıra müzik, beden dili, seramik, yemek yapımı, bahçe bakımı, organik tarım ve meyve sebze fidesi üretimi konularında eğitim ve atölye çalışmaları yapılıyor.” dedi.
Bakan Tunç; ”Bu kapsamda bugün gerçekleştirdiğimiz panel sonucunda elde edilecek çıktıları çok önemsiyoruz. Burada çok kıymetli hocalarımız, değerli sunumlar yapacaklar ve bunlardan biz ziyadesiyle istifade edeceğiz. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüz ile birlikte önümüzdeki süreçte yapacağımız çalışmaları, bu toplantıda ortaya çıkan görüşler doğrultusunda şekillendireceğiz. Uygulamada karşılaşılan aksaklıklar da burada ele alınacak olup bu görüşlerin bizim için son derece değerli olduğunu belirtmek istiyorum. Bu panelimiz de zaten bu amaçla gerçekleştiriliyor. Geleceğimizi tehdit eden bu bağımlılıktan ülkemizi, gençlerimizi kurtarmak için mücadelemizi topyekûn sürdürmemiz gerekiyor. Bu anlamda Bakanlık olarak da üzerimize düşen hususları eksiksiz olarak hatta fazlasıyla yapmamız gerekiyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Değerli hocalarımıza katılımları için çok teşekkür ediyorum. Yargı mensuplarımıza kolaylıklar diliyorum. İnfaz ve koruma memurlarımıza kolaylıklar diliyorum. Çok zor bir iş yapıyorsunuz. Ceza infaz kurumlarının yönetimi, özellikle üzerinde titizlikle durmamız gereken stratejik alanlardır. Dolayısıyla buralarda görev yaparken çok dikkatli olmamız lazım. Bu bağlamda, ülkemizin ceza infaz kurumları son yıllarda uluslararası standartlar açısından önemli bir başarı ve ilerleme kaydetmiş olup, bu gelişim hızla devam etmektedir. Bu konuda uluslararası kuruluşlardan ödüller de alınıyor. Tabii vatandaşlarımız için en iyisini, en güzelini yapmanın gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da panelde bir konuşma yaptı. Konuşmasında; ”Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü olarak bu panelle, madde bağımlılığıyla mücadelede kurumsal kapasitemizi geliştirmeyi ve bilimsel veriler ışığında yeni yaklaşımlar ortaya koymayı amaçlıyoruz. Ceza infaz kurumlarında eşitlik, insan haklarına saygı ve çağdaş ıslah anlayışı doğrultusunda hükümlülerin topluma kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Özellikle uyuşturucu suçlarına karışan bireylerin rehabilitasyonu, topluma entegrasyonu ve tedavisi önceliklerimiz arasındadır. Uyuşturucu kullanımı ve suçlarının artışı, etkili bir mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Bu kapsamda, ulusal mevzuatın uluslararası iş birliğini kolaylaştırıcı ve rehabilitasyon odaklı yönlerini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun eşgüdümünde önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bugünkü panelin, uyuşturucuyla mücadelede ceza infaz sistemimize önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor, panelin verimli geçmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Panele; Adalet Bakan Yardımcıları Ramazan Can ve Hurşit Yıldırım, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Personel Genel Müdürü Turan Kuloğlu, Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanı İbrahim Şahin, Adalet Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanı Numan Eroğlu, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcıları Banu Demirci Altay ve Fatih Güngör, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Dr. Hüseyin Şık, Alperen Öztürk, Gökhan Köseoğlu, Mustafa Burak Açoğlu ve Fatih Serkan Günaydın katıldı.
İstanbul yargı çevresi de yapılan panele üst düzey katılım gösterdi. Katılımcılar arasında; İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun, İstanbul Anadolu Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Kaya ve diğer yargı mensupları yer aldı. Ayrıca çalışmalarıyla kendi alanında öne çıkan akademisyenlerden Prof. Dr. Rabia Bilici, Prof. Dr. Gökhan Umut, Prof. Dr. Mehmet Emin Alşahin, Prof. Dr. Gültekin Yıldız, Doç. Dr. Mehmet Can Ger ve Doç. Dr. Ufuk Adak katılım sağladı.