Adalet Bakanlığı İle Tarım ve Orman Bakanlığı Hükümlülerin Rehabilitasyonu İçin İş Birliği Yaptı

Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında “Hükümlülerin Rehabilitasyonu Amacıyla Ormancılık Faaliyetlerinde Çalıştırılmasına Dair İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin imzaladığı protokol kapsamında artık açık ceza infaz kurumlarında kalan hükümlüler ormancılık faaliyetlerinde çalışabilecek ve yangın söndürme çalışmalarında aktif olarak görev alabilecek. İmza töreninde konuşma yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, infaz sisteminin amacına değindi. Bakan Gül, “İnfaz sistemimizin temel amacı; hükümlülerin hukuka saygılı ve sorumluluk sahibi bir yaşam biçimine uyumlarını kolaylaştırmaktır. Böylelikle cezanın önleme etkisi oluşacak ve toplum suça karşı korunacaktır. Bu amacın yöntemi hükümlü rehabilitasyonu, iyileştirme politikasıdır. Bu çerçevedeki adımlarımızı çok başarıyla sürdürüyoruz, bu günde bu çerçevede önemli bir adımı başlatıyoruz. Bildiğiniz gibi 2020 yılında 2. Yargı Paketi’nde açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerinin kamu kurum ve kuruluşlarının iş alanlarında çalışabilmelerine imkân sağlayacak yasal bir düzenleme yapılmıştır.” dedi.

HÜKÜMLÜLER AFETLE MÜCADELEDE KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Gül konuşmasında infaz yönetmeliğinde yapılan değişikliği anımsatarak, açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin yeni yönetmelik çerçevesinde kamu kurumlarında çalışarak cezalarını tamamlayabileceklerini dile getirdi. Bakan Gül, “Bu çalışmalar gönüllülük esası ve iyi hal ile açığa ayrılmaya hak kazanmış artık infazın açık ceza evi aşamasına geçmiş hükümlüler eliyle gerçekleşecektir. Böylece hem meslek edinerek topluma kazanma imkânı da daha da güçlenmiş olacak. Hükümlüler bu çerçevede sosyal sorumluluk üstlenerek bilhassa fidan dikimi, ağaç bakımı ve orman yangınları ile mücadele gibi çeşitli kamusal faaliyetlere, afetle mücadele gibi toplumsal konulara da önemli bir katkı sağlanacaktır. Böylece Tarım ve Orman Bakanlığımızda yaptığımız bu protokol ile özellikle orman alanlarında oluşturulacak mekânlarda hükümlülerin kalması sağlanacak, infaz orada gerçekleşecek. Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı yerlerde bu infazlar gerçekleşecek. Olası orman yangınlarına karşı bu hükümlüler müdahale edecek ve yanan yerlerin ağaçlanması, ağaç bakımı ile ilgili de önemli bir katkıda bulunacak.” ifadelerini kullandı.

CEKUT ORMAN YANGINLARINDA SAHADAYDI

Bakan Gül, imzalanan protokol kapsamında hükümlülerin hem teknik bir meslek öğrenmiş olacaklarını hem de topluma faydalı bir birey haline geleceklerini kaydetti. Konuşmasında geçtiğimiz yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarını anımsatan Bakan Gül, CEKUT’un orman yangınlarında özverili bir şekilde çalıştığını dile getirdi. Bakan Gül konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu süreçte ceza infaz kurumlarımızda ki Arama Kurtarma Ekibi CEKUT bu sene ilk olarak orman yangınlarında sahadaydı.  Emeği geçen Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüzde ki arkadaşlarımıza, CEKUT personelimize ve katkıda bulunan tüm kurumlarımıza ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Gönül isterdi ki, bir ağacımız bile yanmasın, bir daha o afetler hiç yaşanmasın. Biz küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda hükümetimizin bu konuda ki kararlılığı çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve bu protokol ile çalışmalara çok önemli bir katkıda bulunacağız. Ceza infaz kurumları şehir ya da farklı yerlerdeyken orman alanlarına yakın yerlerde Tarım ve Orman Bakanlığımız yer ihdas edecek. Dolayısıyla olası bir yangın olduğunda hükümlüler önceden eğitilmiş olacak. Orman Genel Müdürlüğümüzce eğitecek hükümlüler tabi gönüllülük esasıyla orada olacak. Kalmak isteyenlerde, anında olası yangına karşı müdahale edecek.”

Bakan Gül konuşmasında Adalet Ormanları’na da değindi. Bakan Gül konuşmasında şu bilgileri paylaştı:
“25 bin 790 hükümlü eliyle 857 bin fidan dikimi gerçekleştirdik. 2017’den bugüne dek park, bahçe, yol kenarı gibi diğer alanlar da dâhil olmak üzere 1 milyon 910 bin fidan dikimi, 3 milyon 223 bin 8 fidan bakımı gerçekleştirilmiştir. Yine özellikle, Tarım ve Orman Bakanlığımızın kampanyalarda da destek verdik, vermeye devam ediyoruz.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ormanlarla ilgili iki ana görevleri bulunduğuna dikkati çekti. Bakan Pakdemirli, bunların "yeşili korumak" ve "yeşili büyütmek" olduğunu aktardı. Pakdemirli, 182 yaşındaki orman teşkilatını daha iyi olması için sürekli yenilediklerini, makine ve teçhizatlarını geliştirdiklerini anlattı.

TÜRKİYE, SON 19 YILDA YEŞİLİ BÜYÜTME ÇALIŞMALARINDA DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

Pakdemirli, Türkiye'nin son 19 yılda yeşili büyütme çalışmalarında dünyaya örnek olduğunu ve orman varlığını artıran nadir ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye'nin, yeşilini artırmada Avrupa'da 1'inci, dünyada 4'üncü olduğunu vurgulayan Pakdemirli, son 3 yılda büyük bir ağaçlandırma seferberliği daha başlattıklarını söyledi. Pakdemirli, 2019'da Adalet Bakanlığı ile ceza infaz kurumlarındaki yükümlülerin ağaçlandırma faaliyetlerine dahil olması için bir iş birliği protokolü imzaladıklarını belirtti. 402 farklı noktadaki ağaçlandırma sahasında, 33 bin yükümlünün katılımıyla, 805 bin fidan dikerek Türkiye'nin yeşil varlığına anlamlı bir katkı sağladıklarını belirten Pakdemirli, yeni yapılan mevzuat düzenlemesiyle de hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarında barınma imkanı sağlanarak çalıştırılmasının da önünün açıldığını anlattı.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLANACAK

Söz konusu protokolle de hem ağaçlandırma faaliyetleri hem de orman yangınları ile mücadele konusunda önemli bir adım atmış olacaklarını vurgulayan Pakdemirli, şunları söyledi:
"Bu protokolle; Açık Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlülerin Bakanlığımızca yürütülmekte olan ağaçlandırma, ormanların bakımı, yaşanacak olası orman yangını olaylarına müdahale gibi alanlarda çalıştırılabilmesine imkan tanınmış olacak. Böylece hem ormanları koruma noktasında insan gücümüz artacak hem de yeşilin iyileştirici gücü ile hükümlülerimizin sosyalleşmeleri, meslek sahibi olmaları, topluma yeniden kazandırılmaları konusunda katkı sağlamış olacağız. Diğer taraftan hükümlünün infaz süresi, çalıştığı süreye göre daha da kısalacak. Bu çalışmalarla hükümlü hem kendisine hem çalıştığı kuruma hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış olacak."

Pakdemirli, bu çalışmalarda Adalet Bakanlığına bağlı bulunan ceza infaz kurumlarının, hükümlülerin iyileştirilmesi ve topluma yeniden kazandırılması için birçok başka çalışma yürüttüğüne işaret etti.

Bu kapsamda tarım ve hayvancılığa yönelik yapılan çalışmaları da ilgiyle takip ettiğini belirten Pakdemirli, "Bu tür çalışmalarla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemimiz de bakanlıklar arası koordinasyon ve motivasyon sağlıyor." dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Gül ve Bakan Pakdemirli "Hükümlülerin Rehabilitasyonu Amacıyla Orman Faaliyetlerinde Çalıştırılmalarına Dair İşbirliği Protokolü"nü imzaladı.
Ankara Hakimevinde yapılan imza törenine Bakan Gül ve Bakan Pakdemirli’nin yanı sıra her iki bakanlığın bakan yardımcıları ve üst düzey bürokratları katıldı.


 

Fotoğraflar