CEKUT Ekipleri Orta Seviye Kentsel Arama Kurtarmada Akredite Oldu
05 Aralık 2025

5 Aralık Dünya Gönüllülük Günü kapsamında, “Akreditasyon ve Destek AFAD Gönüllüleri Sertifika Teslim Töreni” Ankara’da gerçekleştirildi.

Tören kapsamında Ankara, İstanbul ve Erzurum’dan CEKUT (Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma) ekipleri, Orta Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma akreditasyon sınavlarını başarıyla geçerek sertifikalarını aldı. Bu kapsamda, sertifika takdim edilen Orta Seviye akredite CEKUT ekipleri arasında, Erzurum ekibi 91 personel, Ankara ekibi 104 personel ve İstanbul ekibi 72 personelden oluşuyor.

Tören kapsamında, kentsel arama kurtarma, afetlerde acil barınma, psikososyal destek, ayni bağış depo yönetimi ve dağıtımı, beslenme ile afet ve acil durum yönetimi alanlarında akreditasyon sürecini tamamlayan 208 ekip ve toplam 7.666 üye için sertifika ve arma takdim edildi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan CEKUT (CTE Arama ve Kurtarma) ekipleri, afet ve acil durumlarda görev almak üzere gönüllü personelden oluşuyor. Kuruluşundan itibaren farklı illerde oluşturulan ekiplerle kapasitesi artırılan CEKUT, AFAD koordinasyonunda kentsel arama-kurtarma, acil barınma ve afet yönetimi alanlarında müdahaleye hazır hâle getirildi.

Ayrıca ekipler, ceza infaz kurumlarında yaşanabilecek acil durumlara müdahale için özel olarak planlanan tatbikatlar ve eğitimlerle kurum güvenliğini destekleyici görevler de yürütüyor. Ekipler, afetlerde hızlı ve etkin müdahale sağlayacak şekilde özel eğitimlerden geçiyor ve akreditasyon sürecini tamamlayarak sertifikalarını alıyor.

CEKUT ekiplerinin eğitimi ve akreditasyonu, yalnızca teknik bilgi ve becerileri kapsamakla kalmıyor; aynı zamanda ekip üyelerinin kriz yönetimi, liderlik ve iletişim yetkinliklerini geliştirmeyi de hedefliyor. Ekipler, afet sahasında koordineli hareket etme, güvenli müdahale yöntemlerini uygulama ve riskleri minimize etme konularında düzenli tatbikatlarla deneyim kazanıyor. Bu sayede CEKUT, Türkiye genelinde afet ve acil durumlara müdahalede hem hızlı hem de etkin bir destek ağı oluşturmuş oluyor.

AFAD Başkanlığı binasında düzenlenen törene; İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, AFAD Başkanı Vali Ali Hamza Pehlivan, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Banu Demirci Altay, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Osman Çakar ve AFAD gönüllüsü vatandaşlar katıldı.