Kadın Tutuklu ve Hükümlülerin Hak ve Koşullarının Güçlendirilmesine Yönelik Projenin 2. Yürütme Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi
24 Eylül 2026

Türkiye’deki Kadın Tutuklu ve Hükümlülerin Hak ve Koşullarının Uluslararası Standartlar ve Avrupa Birliği Standartları Doğrultusunda Güçlendirilmesi Projesi”nin 2. Yürütme Kurulu Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Çelebi Yılmaz’ın başkanlığında düzenlenen toplantıda, projenin uygulama sürecinde gelinen aşama, belirlenen pilot kurumlarda yürütülecek çalışmalar ve önümüzdeki döneme ilişkin faaliyet takvimi ele alındı. Genel Müdür Çelebi Yılmaz’ın takdir ve iradeleri doğrultusunda, proje kapsamında yürütülecek çalışmaların yalnızca ceza infaz kurumlarıyla sınırlı tutulmayarak, kadın yükümlülerin topluma yeniden kazandırılma süreçlerinin önemli bir unsuru olan denetimli serbestlik müdürlüklerinde de uygulanmasına yönelik çalışmalara başlanması kararlaştırıldı.   

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün uygulayıcısı olduğu proje, IPA III 2023 Yılı Programlaması kapsamında Temel Haklar Tematik Önceliği, Çerçeve 1: Hukukun Üstünlüğü, Temel Haklar ve Demokrasi başlığı altında yürütülüyor. Proje ile Türkiye’deki infaz sisteminde kadın haklarının korunmasının güçlendirilmesi ve kadınların topluma yeniden kazandırılma süreçlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında kadın tutuklu ve hükümlülerin mevcut durumuna ilişkin temel durum analizi gerçekleştirilirken, kadınların ihtiyaçlarına duyarlı ceza infaz kurumu yönetimi ve kadınlara yönelik insan hakları temelli hizmetler konusunda Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi üyesi ülkelerdeki uygulamalar da inceleniyor.

Toplantıda, proje kapsamında belirlenen 20 pilot ceza infaz kurumunda yürütülecek çalışmalar da değerlendirildi. Samsun, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, İstanbul ve Ankara’daki ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik müdürlükleri arasından belirlenen pilot kurumlarda kadınların güçlendirilmesi ve topluma yeniden kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecek.

Projenin önümüzdeki dönem faaliyetleri kapsamında, kadınların güçlendirilmesi ve topluma yeniden kazandırılmasında kurumlar arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması amacıyla bölgesel konferanslar düzenlenmesi planlanıyor. Bu kapsamda ilk bölgesel farkındalık konferansının İzmir’de gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

Toplantıya, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Margherita Zuin, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Yetkilisi Gamze Kösekahya Pazarcı, Avrupa Konseyi Proje Yöneticisi Mykhailo Iskra‘nın yanı sıra Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güngör, Daire Başkanı Onur Utku Sevim, Daire Başkanı Yasin Aydın, Tetkik Hâkimi Handan Oruç Ömeroğlu, Tetkik Hâkimi Remzi Çermik ve Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Candaş Orhan Akdemir katıldı.

Fotoğraflar