Ankara İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından her yıl Türkiye genelinde farklı illerde İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarları düzenlenmektedir. Bu yıl üçüncü fuarın açılışı 18 Eylül 2019 tarihinde Ankara Adalet Sarayı yanında gerçekleştirildi.

18 Eylül 2019 tarihinde resmi açılışı yapılan fuarın açılış törenine, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anayasa Mahkemesi Üyeleri Celal Mümtaz Akıncı, Muammer Topal, Selahaddin Menteş, Recep Kömürcü, Yıldız Seferinoğlu, Doç. Dr. Recai Akyel, Serdar Özgüldür ve Rıdvan Güleç, Yargıtay Birinci Başkan Vekili Abdulhalik Yıldız ve Mehmet Kürtül, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Hakimler Savcılar Kurulu Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcıları Şaban Yılmaz, Cengiz Öner, Uğurhan Kuş ve Zekeriya Birkan, Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Daire Başkanı Halil Koç, Birinci Daire Üyesi Dr. Hamit Kocabey, Mehmet Akif Ekinci, Yaşar Şimşek ve Hüseyin Şahin, İkinci Daire Üyeleri Alp Arslan, Cafer Ergen, Mehmet Ademoğlu, Ali Cengiz Köseoğlu, Songül Yazar, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yılmaz Çiftci, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Daire Başkanı Murat Atan, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcıları Hasan Akceviz, Mehmet Yılmaz ve Abdullah Çıtlak ile mülki amirler, ilçe belediye başkanları çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, yargı mensupları kent protokolünden ve sivil toplum kuruluşundan temsilciler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Fuar açılışında konuşma yapan Bakan Gül, çağdaş infaz sistemi anlayışı gereği hükümlü ve tutukluların infaz sonrasında toplumsal hayata hazırlanması için İşyurtaları bünyesinde yapılan çalışmalara değindi. Bakan Gül, “Bugün 306 ceza infaz kurumunda 59 bin 150'den fazla hükümlü ve tutuklu çalışmaktadır. İşte bunlar bu arkadaşlarımızın el emeğidir. Birçok kişi arkadaşımız içerideki hükümlü ve tutuklular, meslek öğrenerek infaz bittikten sonra kendi iş yerlerini açabilmektedirler. Buda sosyal devlet anlamında çok önemlidir. Bin 700'den fazla atölye ve tesisimiz vardır. 289'dan fazla iş kolunda yine faaliyetler sürdürülmektedir. Denetimli serbestlikle de bildiğiniz gibi adalet ormanları çerçevesinde 1 milyon 150 bin fidan toprakla buluşturulmuştur. Son 3 yılda 2 milyon ağacın bakımı yapılmıştır. Her yıl en az 500 bin fidan dikmeyi de yine amaçlıyoruz. Orman Bakanlığımızla protokollerimizi yine sıkı bir şekilde uygulamaya devam ediyoruz. Okullarımızın bakımlarını yaptık, yine burada arkadaşlarımızın el emeği öğrenci sıralarımızda yine cezaevlerinde imal edilmektedir.” şeklinde konuştu.

85 farklı ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünün katılacağı fuarda, bu kurumlarda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretimi yapılan; gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürün sergilenecek ve satışı yapılacaktır. Bunun yanı sıra ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik kapsamında bulunan hükümlülere yönelik, yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri hakkında kamuoyuna bilgi verilecektir.

Dünyaya örnek nitelikte olan bu organizasyonlardaki temel amaç; ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen mesleki eğitim çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlar arasında sürdürülen işbirliğini güçlendirerek hükümlü ve tutukluları cezanın infazından sonra topluma yararlı bireyler olarak sosyal hayata geri kazandırmaktır.

Türkiye'nin farklı illerinde bulunan 85 ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünde bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği ve satışının yapıldığı fuar, 24 Eylül 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilecektir.
 

Fotoğraflar