Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda “Adalet” Konulu Konferans Düzenlendi
02 Ekim 2025

Ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen farkındalık ve eğitim faaliyetleri, hem kurum personelinin mesleki gelişimine hem de hükümlülerin yeniden topluma kazandırılmasına katkı sunuyor. Bu kapsamda Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Burak Buluttekin tarafından “Adalet” konulu bir konferans verildi. Programa kurum personeli ile hükümlü ve tutuklular katılım sağladı.

Konferansta Prof. Dr. Buluttekin, adaletin yalnızca hukuki bir düzenleme değil; toplumsal barışın, güvenin ve insan onurunun korunmasının da temel dayanağı olduğunu vurguladı. Hukukun üstünlüğü ilkesinin demokrasinin ayrılmaz bir unsuru olduğuna dikkat çekerek, adaletin sağlanmadığı toplumlarda bireylerin devlete ve kurumlara olan güveninin zedelendiğini ifade etti. Ayrıca Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun da dahil olduğu ceza infaz kurumlarının yalnızca cezalandırma değil, bireyleri yeniden topluma kazandırma yönüyle önem taşıdığını, bu süreçte personelin üstlendiği sorumluluğun kritik olduğunu dile getirdi.

Program boyunca adil yargılanma hakkı, hukukun evrensel ilkeleri ve cezaların toplumsal etkileri üzerine değerlendirmeler yapıldı. Katılımcıların soru-cevaplarla aktif şekilde katkı sunduğu etkinliğin sonunda Prof. Dr. Buluttekin, adaletin yalnızca mahkeme salonlarında değil, ceza infaz kurumlarında da yaşatılması gerektiğini belirterek, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda gerçekleştirilen bu etkinliğin, bu konuda farkındalık oluşturmayı hedeflediğini ifade etti.
 

Fotoğraflar